Baarmoederhalspoliep

Bijgewerkt op 17 juni 2024

Wat is een baarmoederhalspoliep?

Een baarmoederhalspoliep is een onschuldig gezwelletje in de baarmoederhals. De baarmoederhals zit aan de onderkant van de baarmoeder. Het verbindt de baarmoeder met de vagina. Een poliep in de baarmoederhals kan leiden tot verlies van bloed of bloederig slijm uit de vagina. De medische naam voor een poliep in de baarmoederhals is cervixpoliep. Soms zijn meerdere poliepen in de baarmoederhals aanwezig.

Omdat een baarmoederhalspoliep dezelfde klachten kan geven als baarmoederhalskanker zal vaak aanvullend onderzoek worden gedaan om dit laatste uit te sluiten. Heel soms kan een poliep zelf kwaadaardige cellen bevatten. Dat is bij minder dan 1% van de baarmoederhalspoliepen het geval.

Hoe vaak komt het voor?

Baarmoederhalspoliepen komen vaak voor. Naar schatting krijgt 2-5% van de vrouwen er op enig moment gedurende het leven mee te maken. Vaak ontstaan ze bij vrouwen in de leeftijd van 45-55 jaar, en vaker bij vrouwen die meerdere kinderen hebben gebaard.

Wat is de oorzaak?

Baarmoederhalspoliepen worden meestal veroorzaakt door chronische ontsteking van het baarmoederhalsslijmvlies. Dit kan het gevolg zijn van infecties, waaronder seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s), schimmelinfecties en infecties door bacteriën.

Welke symptomen geeft het?

Baarmoederhalspoliepen kunnen de volgende klachten en ziekteverschijnselen geven:

Niet iedereen heeft klachten van een baarmoederpoliep.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De huisarts of gynecoloog kan bij inwendig onderzoek de poliep uit de baarmoedermond zien steken. Poliepen kunnen rood, roze, blauwpaars, of grijs van kleur zijn. Bij aanraking kunnen ze gaan bloeden.

Wat is de behandeling?

Meestal zal de poliep worden verwijderd. Dit is een eenvoudige ingreep waarvoor geen verdoving nodig is. De verwijderde poliep zal voor de zekerheid worden onderzocht op aanwezigheid van kwaadaardige cellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven