Avulsiefractuur trochanter minor

Bijgewerkt op 8 april 2022 door Simpto.nl

Wat is een avulsiefractuur van de trochanter minor?

Een avulsiefractuur van de trochanter minor is een zeldzame aandoening waarbij een stukje bot van een botuitsteeksel aan de bovenkant van het dijbeen afbreekt.

Wat is de oorzaak?

De avulsiefractuur ontstaat als tijdens een plotselinge beweging, bijvoorbeeld tijdens sporten, de heup overstrekt en naar buiten gedraaid wordt. De iliopsoas-spier, die aanhecht aan de binnenzijde van de bovenkant van het dijbeen, komt hierdoor op spanning te staan en spant daardoor reflexmatig aan. Daarbij wordt een stukje van het bot waar de spier aanhecht van het dijbeen afgetrokken. Een dergelijke botbreuk wordt avulsiefractuur genoemd. Het stukje bot dat afbreekt zit op een botuitstulping van het dijbeen die trochanter minor wordt genoemd.

Welke symptomen geeft het?

Een avulsiefractuur van de trochanter minor leidt tot plotseling optredende pijn in de lies.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden vermoed op grond van de symptomen en de bevindingen bij lichamelijk onderzoek. Bij lichamelijk onderzoek is vaak sprake van drukpijn in de lies en een bewegingsbeperking van het heupgewricht. Vervolgens wordt de diagnose bevestigd met behulp van beeldvormend onderzoek. Een avulsiefractuur is meestal goed zichtbaar op een röntgenfoto.

Wat is de behandeling?

De behandeling is in eerste instantie conservatief. Dat wil zeggen dat wordt behandeld met het ontlasten van het betreffende been en oefeningen om het heupgewricht in beweging te houden.

Verder lezen / Referenties

  • T van Gestel, AJM Verbeek en JG van den Brand, ‘Plotselinge pijn in de lies’, gepubliceerd in de rubriek ‘Diagnose in beeld’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 1 april 2022; 166(13): pagina 29.

Plaats een reactie