Avulsiefractuur trochanter minor

Bijgewerkt op 25 september 2023

Wat is een avulsiefractuur van de trochanter minor?

Een avulsiefractuur van de trochanter minor is een zeldzame aandoening waarbij een stukje bot van een botuitsteeksel aan de bovenkant van het dijbeen (trochanter mino) afbreekt. Het stukje bot wordt als het ware losgetrokken door de pees van de spier die daar aanhecht. Meestal gebeurt dat tijdens een beweging waarbij het been krachtig in de heup naar buiten draait.

Wat is de oorzaak?

De avulsiefractuur ontstaat als tijdens een plotselinge beweging, bijvoorbeeld tijdens sporten, de heup overstrekt en naar buiten gedraaid wordt. De iliopsoas-spier, die aanhecht aan de binnenzijde van de bovenkant van het dijbeen, komt hierdoor op spanning te staan en spant daardoor reflexmatig aan. Daarbij wordt een stukje van het bot waar de spier aanhecht van het dijbeen afgetrokken. Een dergelijke botbreuk wordt avulsiefractuur genoemd. Het stukje bot dat afbreekt zit op een botuitstulping van het dijbeen die trochanter minor wordt genoemd.

Welke symptomen geeft het?

Een avulsiefractuur van de trochanter minor leidt tot plotseling optredende pijn in de lies. Soms is er ook pijn in het bovenbeen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden vermoed op grond van de symptomen en de bevindingen bij lichamelijk onderzoek. Bij lichamelijk onderzoek is vaak sprake van drukpijn in de lies en een bewegingsbeperking van het heupgewricht. Het naar de kin trekken van de knie van het andere been in rugligging leidt tot pijn of rek in de aangedane lies. Deze test wordt de Thomas-test genoemd. De diagnose wordt bevestigd met behulp van beeldvormend onderzoek. Een avulsiefractuur is meestal goed zichtbaar op een röntgenfoto.

röntgenfoto van avulsiefractuur van trochanter minor
röntgenfoto met avulsiefractuur van trochanter minor – bron: Ammar Haouimi, Radiopaedia.org

Wat is de behandeling?

De behandeling is in eerste instantie conservatief. Dat wil zeggen dat wordt behandeld met het ontlasten van het betreffende been en oefeningen om het heupgewricht in beweging te houden. Meestal geneest de aandoening daarmee en kan het been na zes weken weer volledig belast worden.

Synoniemen

avulsiefractuur van de insertie van de iliopsoasspier, afscheuren van stukje bot van de trochanter minor

Verder lezen / Referenties

  • T van Gestel, AJM Verbeek en JG van den Brand, ‘Plotselinge pijn in de lies’, gepubliceerd in de rubriek ‘Diagnose in beeld’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 1 april 2022; 166(13): pagina 29.
  • JJ de Graeff, L Kaas, M Koolen, B te Kiefte, ‘Jonge voetballer na botsing pijn in lies en been‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Gezien’ van Medisch Contact van 21 september 2023; 38: pagina’s 22-23.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven