Wat is een auto-immuunziekte?

Een auto-immuunziekte is een ziekte waarbij het lichaam afweerstoffen maakt tegen weefsels in het eigen lichaam. Zulke afweerstoffen zijn normaal bedoeld om infecties te bestrijden. Ze zetten een afweerreactie in gang die uiteindelijk leidt tot vernietiging van de bacteriën, virussen of schimmels die de infectie veroorzaken. Bij auto-immuunziekten gaat er iets mis waardoor de afweerstoffen zich keren tegen lichaamseigen weefsels. Deze weefsels raken hierdoor beschadigd.

voorbeelden van auto-immuunziekten per orgaan
voorbeelden van auto-immuunziekten per orgaan

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal kunnen auto-immuunziekten worden aangetoond met behulp van bloedonderzoek. In het bloed van iemand met een auto-immuunziekte zijn namelijk vaak de afweerstoffen aantoonbaar die de ziekte veroorzaken.

Voorbeelden van auto-immuunziekten

De volgende ziekten worden beschouwd als auto-immuunziekte:

Engelse term

autoimmune disease

Synoniemen

autoimmuunziekte, autoimmuun ziekte, auto-immuun ziekte, autoimmuunziektes, auto-immuun ziektes, auto-immuun ziekten, auto-immuunziekten, autoimmuun ziekten, autoimmuunziekten, autoimmuun ziekte


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 19 februari 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 20 juli 2018

2 reacties

  1. Mis het leaky gut syndrome in dit rijtje. Hoewel door de reguliere medische wereld niet als zodanig erkend in Nederland zou er m.i. duidelijk meer aandacht aan moeten worden gegeven.

  2. Ik heb last van vocht in me benen en voeten.mijn bezinking is 58. Ik ben 43 jaar oud.wat voor een ontsteking zou ik kunnen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *