Auto-immuunziekte

Bijgewerkt op 9 mei 2023

Wat is een auto-immuunziekte?

Een auto-immuunziekte is een ziekte waarbij het lichaam afweerstoffen maakt tegen organen of weefsels in het eigen lichaam. Zulke afweerstoffen zijn normaal bedoeld om infecties te bestrijden. Ze zetten een afweerreactie in gang die uiteindelijk leidt tot vernietiging van de bacteriën, virussen of schimmels die de infectie veroorzaken. Bij auto-immuunziekten gaat er iets mis waardoor de afweerstoffen zich keren tegen lichaamseigen weefsels. Deze weefsels raken hierdoor beschadigd. Vrijwel alle organen en weefsels in ons lichaam kunnen betrokken raken bij een dergelijke auto-immuunreactie. In de tabel hieronder worden een aantal bekende voorbeelden gegeven.

voorbeelden van auto-immuunziekten per orgaan
voorbeelden van auto-immuunziekten per orgaan

Wat is de oorzaak?

Auto-immuunziekten worden veroorzaakt doordat het afweersysteem van het lichaam antistoffen aanmaakt tegen onderdelen van het eigen lichaam. Dergelijke antistoffen worden auto-antistoffen of auto-antilichamen genoemd. Waarom het afweersysteem deze auto-antistoffen gaat maken is niet goed duidelijk.

Soms komen auto-immuunziekten voor in de familie. In dat geval lijkt er een erfelijke aanleg te zijn. In andere gevallen wordt de ziekte uitgelokt door infecties of door blootstelling aan omgevingsfactoren.

Hoe vaak komt het voor?

Auto-immuunziekten komen vaak voor. Uit cijfers van de Verenigde Staten wordt geschat dat 7,5% van de bevolking enige vorm van een auto-immuunziekte heeft. Als we dat cijfer toepassen op de Nederlandse bevolking dan zou het gaan om zo’n 1,3 miljoen mensen. Dit soort ziekten komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Welke symptomen geeft het?

Auto-immuunziekten kunnen veel verschillende symptomen geven. Deze zijn afhankelijk van het orgaan of weefsel waartegen de antistoffen gericht zijn. Algemene symptomen die vaak voorkomen zijn moeheid, zich niet lekker voelen (malaise), spierpijn, gewrichtspijn en een verhoogde lichaamstemperatuur. Kijk voor meer informatie over symptomen op de webpagina’s over de verschillende auto-immuunziekten.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal kunnen auto-immuunziekten worden aangetoond met behulp van bloedonderzoek. In het bloed van iemand met een auto-immuunziekte zijn namelijk vaak de afweerstoffen aantoonbaar die de ziekte veroorzaken. Dergelijke afweerstoffen worden ‘auto-antistoffen’ genoemd. Het aantonen van auto-antistoffen in het bloedserum van een patiënt geeft een sterke aanwijzing voor de diagnose.

Welke auto-immuunziekten zijn er?

De volgende ziekten, of bepaalde vormen van deze ziekten, worden beschouwd als auto-immuunziekte:

Kijk voor meer informatie over de ziektebeelden op de betreffende webpagina’s.

Wat is de behandeling?

De behandeling kan bestaan uit het voorschrijven van geneesmiddelen die het afweersysteem onderdrukken (immunosuppressiva). Daarmee wordt namelijk de afweerreactie tegen het lichaamseigen orgaan of weefsel onderdrukt. Bij de meeste auto-immuunziekten zal dit leiden tot een afname van de symptomen. Het risico van het onderdrukken van het afweersysteem is wel dat vaker infecties zullen optreden. Ook de afweer tegen het ontstaan van kanker wordt onderdrukt zodat bij langdurig gebruikt de kans op het krijgen van bepaalde vormen van kanker kan toenemen.

Engelse term

autoimmune disease

Synoniemen

Andere namen voor auto-immuunziekte zijn autoimmuunziekte, autoimmuun ziekte, auto-immuun ziekte, autoimmuunziektes, auto-immuun ziektes, auto-immuun ziekten, auto-immuunziekten, autoimmuun ziekten, autoimmuunziekten, en autoimmuun ziekte.

8 gedachten over “Auto-immuunziekte”

  1. Wat niet erg bekend is, is dat een auto-immuun ziekte, ook kan ontstaan door trauma’s.
    Door onverwerkte trauma’s, boosheid die niet geuit is, onderdrukking van gevoelens, schuldgevoelens enz, kan het lichaam (je organisme) zich letterlijk tegen zichzelf keren en daardoor een auto-immuun ziekte creëren.
    Er zijn verschillende thema’s in gevoelens, die bij verschillende organen horen, en door die te onderzoeken, middels gesprekken, compassievolle vragen, kunnen de zogenoemde klachten verminderen en zelfs over gaan.
    Ik ben geen therapeut die hier reclame maakt, ik ben iemand die op die manier van alle pijnstillende rotzooi af is gekomen en op eigen kracht mezelf heeb ontlast van een ziekte, die echt wel te genezen is.
    Enkel niet door reguliere geneeskunde, maar holistisch kijken naar de mens en de focus te leggen op onderliggende ‘problematiek’.

  2. Marie Bollen

    En wat met het stiff person syndrome? Is het misschien te zeldzaam om het te vermelden? het overkomt 1 op 1 miljoen mensen, maar heel je leven wordt erdoor overhoop gegooid! Dit wens je je ergste vijand niet toe!

  3. Frans Postema

    ik mis CDLE in dit rijtje.
    Is toch ook een auto-immuunziekte?
    Volgens mijn huisarts kan het naar de inwendige organen gaan.
    Nu heb ik pannicullits mesentierica

    groet

  4. Rick donner

    Ik heb last van vocht in me benen en voeten.mijn bezinking is 58. Ik ben 43 jaar oud.wat voor een ontsteking zou ik kunnen hebben.

  5. Mis het leaky gut syndrome in dit rijtje. Hoewel door de reguliere medische wereld niet als zodanig erkend in Nederland zou er m.i. duidelijk meer aandacht aan moeten worden gegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven