Wat is een auto-immuunziekte?

Een auto-immuunziekte is een ziekte waarbij het lichaam afweerstoffen maakt tegen weefsels in het eigen lichaam. Zulke afweerstoffen zijn normaal bedoeld om infecties te bestrijden. Ze zetten een afweerreactie in gang die uiteindelijk leidt tot vernietiging van de bacteriën, virussen of schimmels die de infectie veroorzaken. Bij auto-immuunziekten gaat er iets mis waardoor de afweerstoffen zich keren tegen lichaamseigen weefsels. Deze weefsels raken hierdoor beschadigd.

voorbeelden van auto-immuunziekten per orgaan
voorbeelden van auto-immuunziekten per orgaan

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal kunnen auto-immuunziekten worden aangetoond met behulp van bloedonderzoek. In het bloed van iemand met een auto-immuunziekte zijn namelijk vaak de afweerstoffen aantoonbaar die de ziekte veroorzaken. Dergelijke afweerstoffen worden ‘auto-antistoffen‘ genoemd. Het aantonen van auto-antistoffen in het bloedserum van een patiënt geeft een sterke aanwijzing voor de diagnose.

Voorbeelden van auto-immuunziekten

De volgende ziekten, of bepaalde vormen van deze ziekten, worden beschouwd als auto-immuunziekte:

Kijk voor meer informatie over de ziektebeelden op de betreffende webpagina’s.

Engelse term

autoimmune disease

Synoniemen

Andere namen voor auto-immuunziekte zijn autoimmuunziekte, autoimmuun ziekte, auto-immuun ziekte, autoimmuunziektes, auto-immuun ziektes, auto-immuun ziekten, auto-immuunziekten, autoimmuun ziekten, autoimmuunziekten, en autoimmuun ziekte.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 19 februari 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 18 mei 2019

5 reacties

 1. Mis het leaky gut syndrome in dit rijtje. Hoewel door de reguliere medische wereld niet als zodanig erkend in Nederland zou er m.i. duidelijk meer aandacht aan moeten worden gegeven.

 2. Ik heb last van vocht in me benen en voeten.mijn bezinking is 58. Ik ben 43 jaar oud.wat voor een ontsteking zou ik kunnen hebben.

 3. ik mis CDLE in dit rijtje.
  Is toch ook een auto-immuunziekte?
  Volgens mijn huisarts kan het naar de inwendige organen gaan.
  Nu heb ik pannicullits mesentierica

  groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *