Auto-immuunziekte van het binnenoor

Bijgewerkt op 15 januari 2020

Wat is auto-immuunziekte van het binnenoor?

Auto-immuunziekte van het binnenoor is een zeldzame ziekte waarbij het binnenoor wordt aangetast. De aandoening wordt veroorzaakt doordat antistoffen die het lichaam zelf aanmaakt zich richten tegen het binnenoor. Hierdoor ontstaan klachten als slechthorendheid, moeite om het evenwicht te bewaren en draaiduizeligheid.

Oorzaak

Auto-immuunziekte van het binnenoor is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het afweersysteem antistoffen aanmaakt die zich richten tegen een onderdeel van het eigen lichaam. In dit geval is dat tegen structuren in het binnenoor. Waarom dit gebeurt is niet helemaal duidelijk.

Symptomen

De aandoening leidt tot gehoorverlies. Het gehoorverlies kan aan één kant beginnen maar is uiteindelijk vrijwel altijd beiderzijds. Binnen enkele weken tot maanden zal het gehoorverlies sterk toenemen.

Naast gehoorverlies kunnen de volgende klachten optreden:

Diagnose

Bij lichamelijk onderzoek kan de arts met behulp van zogenaamde stemvorkproeven bepalen dat er sprake is van zogenaamde ‘perceptieslechthorendheid‘.

Bij bloedonderzoek kunnen vaak bepaalde antistoffen worden aangetoond.

Om de diagnose te bevestigen wordt meestal een behandeling met corticosteroïden ingesteld. Als de klachten van de patiënt daardoor snel minder worden is dat een sterke aanwijzing voor deze diagnose.

Behandeling

Net als bij andere auto-immuunziekten wordt ook auto-immuunziekte van het binnenoor behandeld met afweeronderdrukkende medicijnen. Meestal wordt begonnen met corticosteroïden in hoge dosering gedurende meerdere weken. Als dat onvoldoende werkt wordt soms cyclofosfamide toegevoegd.

Hoe vaak komt het voor?

Auto-immuunziekte van het binnenoor is zeldzaam. Jaarlijks wordt de ziekte in Nederland bij naar schatting 50-150 mensen vastgesteld.

Bij wie?

De meeste mensen zijn 20-50 jaar als de diagnose wordt gesteld. De aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Mensen met deze ziekte hebben regelmatig ook andere auto-immuunziekten, zoals reuma, lupus (SLE), de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

Historie

Auto-immuunziekte van het binnenoor werd voor het eerst beschreven door McCabe in 1979.

Verder lezen / Referenties

  • BG McCabe, ‘Autoimmune sensorineural hearing loss, gepubliceerd in de Annals of Otology Rhinology & Laryngology van september-oktober 1979; 88(5 Pt 1): pagina’s 585-589.

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 26 september 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 26 september 2017


Synoniemen voor auto-immuunziekte van het binnenoor zijn auto-immuun perceptief gehoorverlies, auto-immuun gehoorverlies, auto-immuun perceptief, binnenoor-auto-immuniteit, autoimmune disease of the inner ear, autoimmune inner ear disease, AIED, autoimmune sensorineural hearing loss, autoimmune hearing loss, immune-mediated inner ear disease, immune-mediated endolymphatic hydrops, immuungemedieerde ziekte van het binnenoor, autoimmuunziekte binnenoor, en auto-immuunziekte binnenoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven