Bijgewerkt op 11 september 2023
Wat is autisme?
Autisme is een regelmatig voorkomende aandoening die leidt tot problemen met sociale contacten, gedrag en communicatie. De symptomen beginnen vaak op de jonge kinderleeftijd. Er zijn verschillende vormen van autisme.
Hoe vaak komt het voor? Bij wie?
Autisme komt regelmatig voor. Jaarlijks wordt deze aandoening bij zo’n 15.000-20.000 kinderen, en soms ook volwassenen, vastgesteld. De aandoening wordt ongeveer drie keer vaker vastgesteld bij jongens dan bij meisjes.
Wat is de oorzaak?
Het is niet precies bekend waardoor autisme wordt veroorzaakt. Wel is duidelijk dat erfelijke aanleg een rol speelt. De aandoeningkomt namelijk vaak in families voor. Ook lijkt er een samenhang te zijn met bepaalde afwijkingen op chromosoom 22
Welke symptomen geeft het?
Tekenen van autisme worden op z’n vroegst gedurende de tweede of de derde levensmaand opgemerkt. Autistische kinderen zullen niet of nauwelijks reageren op bepaalde prikkels, zoals bepaalde gezichtsuitdrukkingen of gebaren van de ouders. Dit leidt bij de ouders tot het gevoel dat ze niet of nauwelijks contact met hun kind kunnen krijgen. Contactgestoordheid blijft levenslang bestaan.
De volgende symptomen en ziekteverschijnselen kunnen voorkomen:
- geen of weinig interesse in anderen
- afwerend reageren op persoonlijk contact
- slecht invoelend vermogen voor wat anderen communiceren
- gestoorde taalontwikkeling
- gestoorde spraakontwikkeling:
- sommige autisten praten helemaal nietherhalen van wat net is gezegd, papegaaientaalhoogdravend taalgebruik (‘stadhuistaal’
- overdreven interesse in bepaalde voorwerpen zoals knopjes, lampjes, draaiende dingen enz.
- paniekerig reageren op kleinighedens
- teeds herhalen van vreemde lichaamsbewegingen
- gestoorde intellectuele ontwikkeling
- eilandjes van bijzondere begaafdheid (‘idiot savant’)
- slecht slapen
- langdurige huilbuien
- problemen met eten en kauwen
Synoniemen
klassiek autisme, autistische stoornis