Atrofische vaginitis

Bijgewerkt op 5 september 2022

Wat is atrofische vaginitis?

Atrofische vaginitis is ontsteking van de vagina door het dunner worden van het vaginaslijmvlies. Het slijmvlies van de vagina raakt hierdoor snel geïrriteerd en kan op den duur ontstoken raken. De aandoening komt vooral voor bij vrouwen na de overgang.

Wat is de oorzaak?

Atrofische vaginitis ontstaat bij vrouwen in de overgang. Doordat de uitscheiding van bepaalde vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogenen) na de overgang vermindert wordt het slijmvlies van de vagina dunner. Het raakt hierdoor sneller geïrriteerd. Aanhoudende irritatie leidt tot ontsteking van het vaginaslijmvlies. Het slijmvlies wordt ook gevoeliger voor infecties door bacteriën en/of schimmels.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Er is geen goede test waarmee de diagnose atrofische vaginitis gesteld kan worden. Meestal zal de arts daarom de diagnose stellen op grond van de klachten en dat deze voorkomen bij een vrouw die in de overgang is.

Inwendig onderzoek met een speculum (‘eendebek’) kan helpen bij het stellen van de diagnose. Daarbij zijn vaak afwijkingen aan het slijmvlies van de vagina zichtbaar die kunnen duiden op atrofie (verdunning) van het slijmvlies van de vagina. Zo zal het slijmvlies snel bloeden bij aanraking. Ook lijkt het vaak wat gezwollen te zijn.

De arts kan besluiten aanvullende testen te doen om uit te sluiten dat de klachten worden veroorzaakt door een andere aandoening.

Wat is de behandeling?

Wanneer de klachten storend zijn kan de arts een geneesmiddel voorschrijven dat lokaal wordt aangebracht, bijvoorbeeld een crème die oestrogenen bevat. Wanneer pijn tijdens het vrijen op de voorgrond staat kan gebruik van een glijmiddel helpen.

Synoniemen

Andere namen voor atrofische vaginitis zijn ontsteking van atrofisch vaginaslijmvlies en ontsteking door vaginaslijmvliesatrofie.

Engelse vertaling

atrophic vaginitis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven