Atheroomcyste

Wat is een atheroomcyste?

Een atheroomcyste is een ophoping van talg in een talgkliertje. Daarom wordt het ook wel ‘talgkliercyste’ of ‘talgbultje’ genoemd.

atheroomcyste (talgbultje)
atheroomcyste (talgbultje)

Talg is een vettige substantie die door talgkliertjes wordt aangemaakt.

Medische namen die voor een atheroomcyste worden gebruikt zijn ‘epidermale cyste’, ‘epidermoïd cyste’ en ‘folliculaire cyste’.

Hoe vaak komt ‘t voor?

Atheroomcystes komen zeer vaak voor. Bijna iedereen heeft er in zijn of haar leven wel een keer eentje gehad.

Bij wie?

Atheroomcystes kunnen bij iedereen voorkomen. Omdat in de puberteit onder invloed van hormonen meer talg wordt aangemaakt door de talgkliertjes zullen vanaf de puberleeftijd meer atheroomcystes voorkomen.

Oorzaak atheroomcyste

Atheroomcystes ontstaan doordat een talgkliertje verstopt raakt. De talg kan dan niet worden uitgescheiden door het kliertje en hoopt zich op. Zo ontstaat de cyste.

Symptomen atheroomcyste

Een atheroomcyste veroorzaakt een bultje van de huid. In het begin is het een klein bultje, maar als het ongeveer een centimeter in doorsnede is gaat het opvallen. Het bultje kan op den duur ook veel groter worden, soms tot wel vijf centimeter in doorsnede.

Atheroomcystes kunnen overal ontstaan waar zich talgkliertjes bevinden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Een arts kan meestal direct zien dat het om een atheroomcyste gaat. Bij twijfel kan een huidbiopsie worden gedaan, maar dit is vrijwel nooit nodig.

Behandeling atheroomcyste

Atheroomcystes die klachten geven of kosmetisch storend zijn kunnen worden verwijderd met een kleine chirurgische ingreep. Sommige huisartsen doen dit zelf, anderen zullen doorverwijzen naar een chirurg. Bij de ingreep zal het gehele talgkliertje worden verwijderd.

Beloop en prognose

Atheroomcystes zijn volstrekt onschuldig. In sommige gevallen kunnen ze geïnfecteerd raken. Dan ontstaat een ‘ontstoken talgbultje’ of ‘geïnfecteerde atheroomcyste’, dat soms zelfs kan uitgroeien tot een abces.

Synoniemen

talgbult, talgbultje, talgkliercyste, talgklierkyste, atheroomkyste, epidermale cyste, epidermoid cyste, folliculaire cyste, follikulaire cyste, verstopt talgkliertje, verstopte talgkliertjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven