Aspiratiepneumonie

Bijgewerkt op 3 februari 2021

Wat is een aspiratiepneumonie?

Een aspiratiepneumonie is een longontsteking die optreedt doordat voedsel of opgeboerde maaginhoud in de luchtwegen terecht komt. Meestal gebeurt dit doordat mensen zich flink verslikken. Daarom wordt ook wel gesproken van een ‘verslikpneumonie’.

Wat is de oorzaak?

Een aspiratiepneumonie wordt veroorzaakt doordat iemand zich verslikt. Door het verslikken komt speeksel, voedsel, of soms ook opgeboerde maaginhoud in de luchtwegen terecht. De bacteriën in het speeksel of de maaginhoud kunnen een infectie veroorzaken. Maar het is ook mogelijk dat de ontsteking wordt veroorzaakt door irritatie van het maagzuur. Dan wordt wel gesproken van een chemische pneumonitis.

Er zijn bepaalde aandoeningen waarbij aspiratiepneumonieën vaker voorkomen. Het gaat om aandoeningen waarbij mensen zich vaak verslikken. Voorbeelden van dergelijke aandoeningen zijn herseninfarct, hersenstaminfarct, achalasie van de slokdarm, ALS, multiple sclerose en myasthenie. Een uitgebreide lijst staat op de webpagina over oorzaken van verslikken.

Symptomen aspiratiepneumonie

Aspiratiepneumonieën geven dezelfde klachten als een gewone longontsteking. De volgende klachten kunnen voorkomen:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld met behulp van een röntgenfoto of een CT-scan van de borstkas. Hierop zijn meestal afwijkingen te zien in de longen die passen bij een longontsteking.

Op de röntgenfoto hieronder zijn vlekken zichtbaar in de linker long (rechts op de foto). Deze worden veroorzaakt door een uitgebreide aspiratiepneumonie.

aspiratiepneumonie op röntgenfoto
Bron: Dr Yair Glick, Radiopaedia.org

Als slijm wordt opgehoest kan dit worden gekweekt om te beoordelen of er bacteriën in zitten. Dat kan van belang zijn bij het kiezen van de juiste behandeling.

Hoe vaak komt ‘t voor?

Aspiratiepneumonieën komen vaak voor. Deze diagnose wordt jaarlijks naar schatting ruim 40.000 keer gesteld in Nederland.

De aandoening komt vooral voor bij mensen die zich vaak verslikken. Het risico hierop is verhoogd bij ouderen, na operaties, bij mensen met slikproblemen, mensen met bepaalde neurologische ziekten (ziekte van Parkinson, multiple sclerose, ziekte van Alzheimer) en mensen met een verstandelijke beperking.

Behandeling aspiratiepneumonie

Behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Als de longontsteking wordt veroorzaakt door infectie met een bacterie dan zal worden behandeld met antibiotica.

Zolang niet bekend is welke bacterie de longontsteking veroorzaakt zal behandeld worden met een ‘breedspectrum’ antibioticum. Daarmee wordt een antibioticum bedoeld dat redelijk goed werkzaam is tegen een heleboel verschillende bacteriën.

Zodra bekend wordt welke bacterie de aandoening veroorzaakt kan een antibioticum worden gekozen dat speciaal gericht is tegen de betreffende bacterie.

Engelse term

aspiration pneumonia

Synoniemen

Andere namen voor aspiratiepneumonie zijn verslikpneumonie, en longontsteking door verslikken.


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen die te maken hebben met verslikpneumonieën. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

4 gedachten over “Aspiratiepneumonie”

  1. Anneke van Heijst

    Ik heb al meer dan 30 keer een verslik pneumonie gehad. Steeds gebeurd dat als ik in diepe slaap ben. Plotseling krijg ik het hevig benauwd en staat mijn keel letterlijk in brand., wat zeer pijnlijk is! Om het te voorkomen slaap ik al rechtop in bed met behulp van een verstelbare bedbodem. Voor het slapen gaan slik op advies van de mdl arts Nexium en metaclopramide .
    Desondanks gebeurd het toch .
    Wat kan ik nog meer doen om dit te voorkomen?
    Heb ook een maagverlamming en krijg sondevoeding. In het verleden 4 keer een herseninfarct gehad, misschien is dat de oorzaken

  2. Mijn man heeft 20 jaar Parkinson en ook is er MSA bij gekomen. Wie kan ik vragen om advies. Als hij aan het eten is hangt hij links naar voren toe. Met zijn neus bijna in zijn bord. Ben bang dat het een keer fout gaat. En ik als partner wat moet ik doen als hij zich verslikt. Is inboet verleden al een paar keer gebeurd.

    1. Vanessa van Aurich

      Goedendag, ik weet niet of u ondertussen al antwoord heeft gekregen. Het is van belang dit met de huisarts te bespreken. Deze kan een logopedist inschakelen die bij ParkinsonNet is aangesloten en ervaring heeft met slikproblemen bij mensen met Parkinson. U heeft wel een verwijsbrief voor de logopedie nodig.

  3. Logopedist

    Er kan samen met een gespecialiseerde logopedist gekeken worden waarom de desbetreffende persoon zich regelmatig verslikt. Aan de hand van observaties en een goed intake- en anamnesegesprek kunnen adviezen gegeven worden of zijn er bepaalde aanpassingen nodig bij het eten en drinken (denk aan geen droge voedingsmiddelen of wat dikkere dranken) voor een zo veilig mogelijk orale intake.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven