Wat is aspergillose?

Aspergillose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de schimmel Aspergillus fumigatus. Een andere term voor dezelfde aandoening is Aspergillus-infectie. Een infectie met de Aspergillus-schimmel kan zich op verschillende manieren uiten.

Welke vormen zijn er?

Invasieve pulmonale aspergillose

Dit is een ernstige vorm van een Aspergillus-infectie van de longen. Deze aandoening komt meestal voor bij mensen met een verminderde weerstand, bijvoorbeeld door bloedkanker (leukemie) of door gebruik van afweeronderdrukkende geneesmiddelen (immunosuppressiva). Daarnaast kan de ziekte ook optreden bij mensen met suikerziekte (diabetes), longziekten (bijv. COPD) of overgewicht.

Aspergilloom van de long

Hierbij vormt zich een holte in de long. Een dergelijke holte is meestal goed zichtbaar op een röntgenfoto van de borstkas en wordt ‘aspergilloom’ genoemd.

Hoe vaak komt ‘t voor?

Aspergillus-infecties zijn vrij zeldzaam. Jaarlijks krijgen enkele honderden mensen in Nederland een infectie met de Aspergillus-schimmel.

Bij wie?

Mensen die om een of andere reden een verminderde weerstand hebben zijn het meest vatbaar voor het krijgen van een Aspergillus-infectie.

Oorzaak aspergillose

De oorzaak van aspergillos is een infectie met de Aspergillus-schimmel. Van deze schimmel bestaan verschillende soorten. De meest voorkomende verwekker van aspergillose is Aspergillus fumigatus. Andere soorten zijn Aspergillus flavus en Aspergillus niger.

Symptomen aspergillose

Bij aspergillose van de longen kunnen de volgende klachten optreden:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Lichamelijk onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek kan de arts vaak afwijkingen over de longen horen.

Laboratoriumonderzoek

In het bloed zijn de bloedbezinkingssnelheid (BSE) en het CRP-gehalte meestal verhoogd. Ook het zuurstof gehalte in het slagaderlijke bloed kan verlaagd zijn.

Microbiologisch onderzoek

Bij invasieve pulmonale aspergillose kan de Aspergillus-schimmel vaak worden geweekt uit opgehoest slijm (sputum), of uit zogenaamde BAL-vloeistof. BAL staat voor ‘broncho-alveolaire lavage’. In deze BAL-vloeistof kan ook vaak een antistof tegen Aspergillus worden aangetoond. Dit antistof wordt galactomannan genoemd.

Beeldvormend onderzoek

Op de röntgenfoto van de borstkas zijn afwijkingen in de longen zichtbaar.

Behandeling aspergillose

Aspergillose wordt behandeld met antischimmelmiddelen. Middelen die veel worden gebruikt zijn voriconazol, amfotericine B, en flucytosine (Ancotil).

Beloop en prognose

Aspergillus-infecties kunnen ernstig verlopen en zelfs in sommige gevallen een dodelijke afloop hebben. Dat geldt vooral voor infecties waarbij grote delen van de longen zijn aangetast.

1 reactie

 1. ik ben al een half jaar aan het tobben
  dacht een kou gevat maar blijkt Aspergillus te zijn
  ondertussen ook holtontstekingen gekregen
  even was het erge hoesten verdwenen maar nu sinds een week
  weer enorm rare hoest en veel groen taai slijm en momenten van lijkt wel overgangs verschijnselen
  er is weer een sputumkweek gedaan en morgen kno arts en woensdag longsarts
  kan dit terug komen en is er besmettings gevaar voor anderen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *