Aspecifieke lage rugpijn

Bijgewerkt op 8 november 2022

Wat is aspecifieke lage rugpijn?

Aspecifieke lage rugpijn is een veel voorkomende aandoening die leidt tot pijn laag in de rug zonder dat er een duidelijke oorzaak voor is. De term ‘aspecifiek’ slaat op het feit dat niet duidelijk is of er sprake is van een aandoening van de rugspieren, de gewrichten in de wervelkolom en/of de tussenwervelschijven.

Wat is de oorzaak?

Bij aspecifieke lage rugklachten is per definitie niet duidelijk wat precies de oorzaak van de klachten is. Wel zijn een aantal risicofactoren voor het ontstaan van aspecifieke rugklachten bekend. Zo is bekend dat langdurig zitten, het tillen van zware gewichten, overgewicht, en bepaalde psychische factoren een rol spelen bij het ontstaan. Voorbeelden van dergelijke psychische factoren zijn ontevredenheid over het werk en depressiviteit.

Hoe vaak komt het voor?

Aspecifieke lage rugpijn is een zeer vaak voorkomende aandoening. Uit epidemiologisch onderzoek blijkt dat op enig moment zo’n 12% van de bevolking last heeft van lage rugklachten. Artsen noemen dit getal de puntprevalentie. Geschat wordt dat in 80-90% van de gevallen van lage rugklachten sprake is van aspecifieke lage rugpijn.

De meeste mensen met aspecifieke lage rugklachten zijn ouder dan 40 jaar.

Onderscheid acuut en chronisch

Er wordt onderscheid gemaakt tussen acute apecifieke lage rugpijn en chronische aspecifieke lage rugpijn. Van de acute vorm wordt gesproken als de lage rugpijn maximaal 6 weken duurt. Bij de chronische vorm houden de klachten minimaal 6 weken aan, of is er sprake van steeds terugkerende episodes van rugpijn. Dit onderscheid wordt gemaakt omdat de behandeling voor beide vormen verschillend is.

Welke symptomen geeft het?

Zoals de naam al aangeeft hebben mensen met aspecifieke lage rugpijn last van pijn onder in de rug. Vaak schiet de pijn plotseling in de rug, bijvoorbeeld door het maken van een bepaalde beweging met de rug, of bij het tillen van een zwaar voorwerp. De kans op het ontstaan van een dergelijke aanval van rugpijn is verhoogd wanneer het lichaam zich in een afwijkende houding bevindt en wanneer iemand wordt afgeleid tijdens het maken van de beweging waarbij de pijn in de rug schiet.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose ‘aspecifieke lage rugpijn’ is een diagnose bij uitsluiting. Dat wil zeggen dat de diagnose kan worden gesteld als andere oorzaken van lage rugpijn zijn uitgesloten. Het uitsluiten van andere oorzaken van lage rugpijn gebeurt op grond van de klachten en de bevindingen bij lichamelijk onderzoek.

Eventueel kan de arts bij verdenking op andere oorzaken van pijn onder in de rug laboratoriumonderzoek en beeldvormend onderzoek laten doen.

Wat is de behandeling?

Vroeger kregen mensen met lage rugklachten vaak het advies om enige tijd bedrust te houden. Tegenwoordig is echter duidelijk dat zoveel mogelijk in beweging blijven beter is voor het herstel. Dat geldt zowel voor de acute als de chronische vorm. Bij de chronische vorm zijn spieroefeningen van belang.

Oefeningen

Bij de behandeling van de chronische vorm zijn spieroefeningen van belang. Het trainen van de buikspieren en rugspieren zorgt voor een betere stabiliteit van de wervelkolom. Daarmee vermindert de kans op het ontstaan van nieuwe episodes van rugpijn.

Oefeningen kunnen worden gedaan onder supervisie van een fysiotherapeut of als onderdeel van een Pilates-training. Het is van belang om de oefeningen regelmatig te doen, zodat de wervelkolom aanhoudend stabieler blijft.

Geneesmiddelen

In de beginfase kunnen de klachten zo hevig zijn dat een pijnstiller verlichting kan geven. In eerste instantie kan paracetamol worden gebruikt. Dit middel helpt echter vaak niet of onvoldoende. In dat geval kunnen ontstekingsremmende pijnstillers van de groep NSAIDs uitkomst bieden. Het gaat dan om middelen als ibuprofen, naproxen en diclofenac. Deze middelen mogen, in verband met bijwerkingen, echter niet voor langere tijd worden gebruikt.

Naast pijnstillers worden soms spierverslappende middelen (‘spierverslappers’) voorgeschreven bij lage rugpijn. Van deze middelen is nooit overtuigend bewezen dat ze goed werkzaam zijn bij onderrugsklachten.

Overige behandelingen

Andere behandelingen zijn onder andere chiropractie, acupunctuur, massage en warmtetherapie. Van geen van deze behandelingen is echter overtuigend bewezen dat ze goed helpen tegen lage rugpijn. Dat neemt niet weg dat ze voor een individuele patiënt van nut kunnen zijn.

Synoniemen

aspecifieke lagerugpijn, aspecifieke lage rugklachten

Engelse vertaling

nonspecific low back pain

Verder lezen / Referenties

  • A Chiarotto, BW Koes, ‘Nonspecific Low Back Pain’, gepubliceerd in The New England Journal of Medicine van 5 mei 2022; 386(18): pagina’s 1732-1739.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven