Versleten knie

Bijgewerkt op 1 september 2023

Wat is een versleten knie?

Bij een versleten knie is het kraakbeen van de botten van het kniegewricht versleten. Hierdoor komt het onderliggende bot vrij te liggen. Zo schuren de botten bij bewegen van het kniegewricht tegen elkaar. Dit veroorzaakt pijn in de knie.

De medische naam voor slijtage van het kniegewricht is gonartrose.

Hoe vaak komt het voor?

Een versleten knie komt vaak voor, met name bij ouderen. Wij schatten dat de diagnose ‘artrose van de knie’ jaarlijk bij zo’n 60.000 mensen wordt gesteld. De meeste van hen zijn ouder dan 55 jaar. De aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wat is de oorzaak?

Slijtage van het kniegewricht wordt veroorzaakt door langdurige overbelasting van het kniegewricht. Dat kan worden veroorzaakt door overgewicht. Ook door veel sporten met hoge belasting van de knieen (bijv. veel springen) kan op den duur slijtage van de kniegewrichten optreden. Verder kan erfelijke aanleg een rol spelen.

De kans om een versleten knie te krijgen is verhoogd als het kraakbeen in de knie kapot is, bijvoorbeeld door een verwonding aan de knie of een knieblessure. Hetzelfde geldt voor aantasting van de menisci in de knie. Dat zijn halvemaanvormige structuren van bindweefsel in het kniegewricht. Ze beschermen tegen aantasting van het kraakbeen. Door knieblessures kunnen de menisci kapot gaan. Ook kan, bij het ouder worden, een meniscus slijtage vertonen. In dat geval wordt gesproken van degeneratieve meniscus.

Andere aandoeningen die een verhoogd risico geven op het krijgen van artrose van de knie zijn:

Welke symptomen geeft het?

Slijtage van het kniegewricht kan tot de volgende klachten leiden:

 • pijn in de knie:
  • bij opstaan uit een stoel
  • bij traplopen (vaak meer bij trap aflopen dan bij trap oplopen)
  • bij het starten van bewegingen van de knie
 • soms zwelling van de knie
 • soms voelt de knie warm aan
 • soms moeite om de knie te buigen en/of te strekken
 • soms stijfheid ’s ochtends
 • soms X-benen of O-benen

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld op grond van de klachten en de resultaten van beeldvormend onderzoek. Op een rontgenfoto van de knie is een versmalling van de gewrichtsspleet zichtbaar. Ook kunnen aan de rand van het gewricht botaangroeisels zichtbaar zijn.

Wat is de behandeling?

De behandeling van slijtage van het kniegewricht zal in eerste instantie bestaan uit pijnstilling en eventueel gebruik van medische hulpmiddelen. Als dit niet of onvoldoende helpt kan een operatie worden overwogen. Daarbij wordt het kniegewricht vervangen door een kunstgewricht (knieprothese).

Synoniemen

versleten kniegewricht, gonartrose, gonarthrose, slijtage kniegewricht, versleten knieen, slijtage van de knie

Engelse vertaling

gonarthrosis


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met slijtage van het kniegewricht (gonartrose).

Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven