Bijgewerkt op 5 juli 2023
Wat is een versleten heup?
Een versleten heup is een veel voorkomende aandoening waarbij het kraakbeen en bot in het heupgewricht zijn aangetast door (langdurige) overbelasting. Het komt vooral voor bij mensen boven de 50 jaar. Botten die het heupgewricht vormen zijn de kop van het dijbeen en de heupkom van het bekken.
Wat is de oorzaak?
Een versleten heup wordt veroorzaakt door jarenlang overbelasten van het heupgewricht. Ook kan erfelijke aanleg voor gewrichtsslijtage een rol spelen. Overbelasting van het heupgewricht kan ontstaan door langdurig intensief sporten. Het gaat dan vooral om sporten waarbij de gewrichten van de onderste ledematen worden belast, bijvoorbeeld door veel springen.
Een andere vorm van chronische overbelasting van het heupgewricht kan ontstaan door overgewicht (obesitas). Andere risicofactoren voor het ontstaan van heupslijtage zijn een doorgemaakt heupfractuur (gebroken heup) en een beenlengteverschil. Het heupgewricht wordt hierdoor langdurig onevenwichtig belast.
Symptomen versleten heup
De volgende klachten kunnen optreden:
- Stijfheid in het heupgewricht
- Pijn in de lies
- Pijn in de bil
- Pijn aan (de binnenkant van) het bovenbeen
- Pijn aan de knie
- Verminderde beweeglijkheid van het heupgewricht
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De arts zal op grond van de klachten en lichamelijk onderzoek op het spoor komen van de diagnose ‘heupslijtage’. Vervolgens kan de diagnose worden bevestigd met een röntgenfoto.
Wat is de behandeling?
Pijnklachten kunnen in eerste instantie worden behandeld met pijnstillers. Bij aanhoudende ernstige klachten kan een heupvervangingsoperatie worden overwogen. Hierbij wordt een kunstheup ingebracht. Een dergelijke operatie wordt uitgevoerd door een orthopedisch chirurg.
Synoniemen
Andere namen voor een versleten heup zijn heupslijtage, slijtage van het heupgewricht, slijtage heup, artrose van de heup, heupartrose, coxartrose en coxarthrose.
Engelse vertaling
coxarthrosis