Sternoclaviculaire artrose

Bijgewerkt op 5 juli 2023

Wat is sternoclaviculaire artrose?

Sternoclaviculaire artrose – of ‘SC-artrose‘ – is slijtage van het gewricht tussen de bovenkant van het borstbeen (sternum) en het aan de kant van de hals gelegen uiteinde van het sleutelbeen (clavicula). Dit gewricht wordt het sternoclaviculaire gewricht of SC-gewricht genoemd.

Hoe vaak komt het voor?

SC-artrose komt vrij vaak voor. Hoe vaak is niet precies bekend. De aandoening komt vooral voor op oudere leeftijd en iets vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Welke symptomen geeft het?

Het meest kenmerkende symptomen van gewrichtsslijtage van het sternoclaviculaire gewricht is een harde knobbel onderaan de hals, op de plek van het SC-gewricht. Soms is de knobbel pijnlijk.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan door de arts worden vermoed op grond van de klachten en het lichamelijk onderzoek. De diagnose kan worden bevestigd met beeldvormend onderzoek, bijvoorbeeld MRI-scan of CT-scan. Ook een botscan kan de diagnose bevestigen.

Wat is de behandeling?

De behandeling bestaat uit rust geven aan het aangetaste gewricht. Dat betekent vermijden van zware belasting van het gewricht. Eventueel kan de arts pijnstillers voorschrijven.

Synoniemen

Andere namen voor sternoclaviculaire artrose zijn SC-artrose, slijtage van het SC-gewricht, slijtage van het sternoclaviculaire gewricht, artrose van het sternoclaviculaire gewricht en artrose van het SC-gewricht.

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven