Artrose

Bijgewerkt op 5 juli 2023

Wat is artrose?

Artrose is een ziekte van de gewrichten waarbij het gewrichtskraakbeen beschadigd is. Dit leidt tot slijtage van de botten die de gewrichten vormen. De aandoening wordt daarom ook gewrichtsslijtage genoemd. Gewrichten die vaak zijn aangetast door artrose zijn de heup, het kniegewricht en het basisgewricht van de duim. Maar ook andere gewrichten kunnen slijtage vertonen. De ziekte komt meestal voor bij mensen boven de 60 jaar.

Hoe vaak komt ’t voor?

De kans op artrose wordt groter naarmate iemand ouder wordt. Op den duur krijgt vrijwel iedereen artrose. Artrose komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Boven de 90 heeft bijna elke vrouw last van gewrichtslijtage.

Welke vormen zijn er?

Op grond van het aangetaste gewricht wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende vormen van artrose:

Wat is de oorzaak?

Bij artrose gaat het gewrichtskraakbeen door langdurige overbelasting in kwaliteit achteruit. In tegenstelling tot bijvoorbeeld reumatoide artritis speelt ontsteking bij artrose een ondergeschikte rol speelt.

Risicofactoren voor het ontstaan van gewrichtsslijtage zijn:

 • overmatige belasting van gewrichten door:
  • overgewicht
  • sporten (vooral springen en trainen met zware gewrichten)
  • zwaar werk met belasting van gewrichten
 • beschadiging van het gewrichtsoppervlak door letsel
 • ongelijke belasting van gewrichten, bijvoorbeeld door beenlengteverschil
 • bindweefselziekten

Welke symptomen geeft ’t?

De klachten hangen af van de gewrichten die zijn aangetast. De belangrijkst klacht bij artrose is pijn. Later treden vaak stijfheid en bewegingsbeperkingen op. De klachten kunnen optreden in aanvallen, maar worden over het algemeen steeds erger.

De volgende klachten en ziekteverschijnselen kunnen voorkomen:

 • pijn in de gewrichten (artralgie)
 • bewegingsbeperking van de aangetaste gewrichten
 • stijfheid in de gewrichten, vooral als het gewricht enige tijd niet gebruikt is
 • verdikking van de gewrichten van de vinger (dit worden wel ‘Heberden noduli’ genoemd)
 • lichamelijke activiteit wordt vaak vermeden uit angst voor pijn; dit leidt tot spieratrofie, spierzwakte en een afname van de lichamelijke conditie.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Op grond van de klachten zal de arts vaak al vermoeden dat er sprake is van artrose. Met behulp van beeldvormend onderzoek kan de diagnose worden bevestigd.

Wat is de behandeling?

Artrose is tot op heden niet te genezen. Wel kunnen de klachten worden bestreden met pijnstillers of eventueel ontstekingsremmers. Medische hulpmiddelen kunnen de belasting van aangetaste gewrichten verminderen. Zo kan een wandelstok helpen de belasting van heupgewricht en kniegewricht te verminderen. Verder kunnen spieroefeningen, ergotherapie en fysiotherapie wat verlichting brengen. Mensen met overgewicht wordt geadviseerd om af te vallen.

Als deze behandelingen niet of onvoldoende helpen kan voor een aantal gewrichten een kunstgewricht worden ingebracht. Zo kan een orthopedisch chirurg een versleten heup vervangen door een kunstheup (heupprothese). Bij een versleten knie kan een kunstknie (knieprothese) worden geplaatst.

Synoniemen

artrose, arthrose, gewrichtsslijtage, slijtage van de gewrichten, slijtage-reuma, slijtagereuma

Engelse vertaling

osteoarthritis, degenerative joint disease, degenerative arthritis, osteoarthrosis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven