Artrose

Bijgewerkt op 8 september 2021 door Simpto.nl

Wat is artrose?

Artrose is een ziekte van de gewrichten waarbij het gewrichtskraakbeen beschadigd is. Dit leidt tot slijtage van de gewrichten. De aandoening wordt daarom ook gewrichtsslijtage genoemd. Gewrichten die vaak zijn aangetast door osteoarthritis zijn de heup, het kniegewricht en het basisgewricht van de duim. Maar ook andere gewrichten kunnen slijtage vertonen. De ziekte komt meestal voor bij mensen boven de 60 jaar.

Hoe vaak komt ’t voor?

De kans op artrose wordt groter naarmate iemand ouder wordt. Op den duur krijgt vrijwel iedereen artrose. Artrose komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Boven de 90 heeft bijna elke vrouw last van gewrichtslijtage.

Wat is de oorzaak?

Bij artrose gaat het gewrichtskraakbeen door langdurige overbelasting in kwaliteit achteruit. In tegenstelling tot bijvoorbeeld reumatoide artritis speelt ontsteking bij artrose een ondergeschikte rol speelt.

Welke symptomen geeft ’t?

De klachten hangen af van de gewrichten die zijn aangetast. De belangrijkst klacht bij artrose is pijn. Later treden vaak stijfheid en bewegingsbeperkingen op. Ook kunnen voorkomen:

  • Verdikking van de gewrichten van de vinger (dit worden wel ‘Heberden noduli’ genoemd)
  • Lichamelijke activiteit wordt vaak vermeden uit angst voor pijn. Dit leidt tot spierzwakte en een matige lichamelijke conditie.

Wat is de behandeling?

Artrose is tot op heden niet te genezen. Wel kunnen de klachten worden bestreden met pijnstillers of eventueel ontstekingsremmers en kan ergo- of fysiotherapie wat verlichting brengen.

Synoniemen

artrose, arthrose, gewrichtsslijtage, slijtage van de gewrichten, slijtage-reuma, slijtagereuma

Engelse vertaling

osteoarthritis

Plaats een reactie