Artritis psoriatica

Bijgewerkt op 24 juli 2023

Wat is artritis psoriatica?

Artritis psoriatica is een aandoening van de gewrichten die voorkomt bij mensen met psoriasis. Een andere naam voor artritis psoriatica is ‘psoriatische artritis‘. Dit artikel gaat over oorzaak, symptomen, diagnose en behandeling van artritis psoriatica.

Hoe vaak komt het voor? Bij wie?

Ruim 5% van de mensen met psoriasis krijgt gewrichtsklachten. Artritis psoriatica kan in principe op elke leeftijd beginnen. Vaak begint de aandoening op een leeftijd van 20-30 jaar.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van artritis psoriatica is niet goed bekend. Waarschijnlijk is er sprake van een auto-immuunziekte. Dat betekent dat de aandoening ontstaat doordat het eigen afweersysteem (immuunsysteem) een afweerreactie begint tegen onderdelen van het eigen lichaam. In dit geval zou het dan moeten gaan om deeltjes die zich in de gewrichten bevinden.

Welke symptomen geeft het?

De klachten en het verloop van de ziekte verschillen van persoon tot persoon. De huidklachten van psoriasis kunnen op de voorgrond staan terwijl er nauwelijks gewrichtsklachten zijn, maar het kan ook andersom. De volgende klachten kunnen voorkomen:

  • pijn in de gewrichten
    • vaak in de gewrichten van de vingers en/of tenen
  • rode verkleuring rondom gewrichten
  • bewegingsbeperking van de gewrichten
  • moeheid
  • lusteloosheid

Weersomstandigheden kunnen van invloed zijn op de klachten.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Er is geen test waarmee de diagnose ‘artritis psoriatica’ direct vastgesteld kan worden. De arts zal de diagnose stellen op grond van klachten, lichamelijk onderzoek en aanvullend onderzoek. Als geen andere oorzaken voor de klachten worden gevonden en er aanwijzingen zijn dat psoriasis in de familie voorkomt wordt de diagnose ‘artritis psoriatica’ gesteld.

Lichamelijk onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek zal de arts de huid inspecteren. Daarbij kunnen afwijkingen worden gevonden die passen bij psoriasis. Ook afwijkingen aan de nagels kunnen door psoriasis worden veroorzaakt. Verder zal worden beoordeeld of er aanwijzingen zijn voor gewrichtsontsteking, zoals zwelling, roodheid, pijn en/of bewegingsbeperking.

Aanvullend onderzoek

Bloedonderzoek

In het bloed kunnen de ontstekingswaarden verhoogd zijn. Dat betekent een verhoging van de bloedbezinkingssnelheid en het C-reactief proteïne (CRP).

Beeldvormend onderzoek

Vaak zullen röntgenfoto’s worden genomen om te beoordelen of gewrichten aangetast zijn. Röntgenfoto’s worden vaak met enige regelmaat genomen om het beloop van de ziekte te volgen.

Wat is de behandeling?

Er is geen behandeling waarmee artritis psoriatica kan worden genezen. De behandeling is daarom gericht op het verminderen van de klachten en het beperken van schade aan de gewrichten. De behandeling wordt meestal gedaan door een reumatoloog.

De behandeling zal niet voor iedereen gelijk zijn. De arts zal de behandeling laten afhangen van de specifieke situatie en klachten van de individuele patiënt. Meestal zal de arts adviezen geven en behandelen met geneesmiddelen.

Adviezen

De volgende adviezen kunnen helpen de klachten te verlichten:

  • Vermijden van overbelasting van de gewrichten, onder andere door:
    • gewrichten regelmatig rust te geven;
    • overgewicht tegen te gaan;
  • Regelmatig bewegen van gewrichten om te voorkomen dat de gewrichten vast gaan zitten;
  • Koelen van ontstoken gewricht(en) door middel van gebruik van een ijspakking.

Geneesmiddelen

Geneesmiddelen die vaak worden voorgeschreven zijn ontstekingsremmers, zoals NSAID’s. Deze middelen verminderen ook de pijnklachten. Door de gewrichtsontsteking tegen te gaan wordt de kans op beschadiging van de gewrichten minder. Een ander middel dat regelmatig wordt voorgeschreven is sulfasalazine.

Omdat het om een auto-immuunziekte gaat worden ook afweeronderdrukkende middelen (immunosuppressiva) voorgeschreven. Voorbeelden van dergelijke middelen zijn methotrexaat en ciclosporine.

Nieuwere middelen die worden gebruikt zijn infliximab, tofacitinib (merknaam: Xeljanz), apremilast (merknaam: Otezla), secukinumab en ustekinumab (merknaam: Stelara).

Fysiotherapie

Een fysiotherapeut kan helpen om de gewrichten soepel te houden. Hiervoor zijn speciale oefeningen, waaronder bewegen in water (hydrotherapie).

Spalken van gewrichten

Soms kan het nodig zijn om gewrichten in te spalken om ervoor te zorgen dat het gewricht niet belast kan worden.

Synoniemen

gewrichtsontsteking door psoriasis, psoriatische artritis, psoriatische arthritis

Engelse vertaling

psoriatic arthritis

Duitse vertaling

Psoriasisarthritis, Arthritis psoriatica, Psoriasisarthropathie, Arthropathia psoriatica, Arthritis bei Schuppenflechte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven