Arterioveneuze malformatie

Bijgewerkt op 1 mei 2024

Wat is een arterioveneuze malformatie?

Een arterioveneuze malformatie – vaak afgekort tot AVM of AV-malformatie – is een abnormale verbinding tussen een slagader en een ader, waardoor het netwerk van haarvaten (capillairen) wordt korgesloten.

Welke vormen zijn er?

Arterioveneuze malformatie kunnen in principe overal in het lichaam voorkomen. Meestal komen ze echter voor in de hersenen en in de longen. In het eerste geval wordt gesproken van een cerebrale arterioveneuze malformatie (CAVM). In het tweede geval wordt gesproken van een pulmonale arterioveneuze malformatie (PAVM).

Wat is de oorzaak?

Meestal zijn arterioveneuze malformaties aangeboren. Ze zijn dan het gevolg van een afwijkende groei van bloedvaten tijdens de ontwikkeling van het ongeboren kind. Dit kan het gevolg zijn van een foutje in het DNA.

Welke symptomen geeft het?

Arterioveneuze malformaties geven niet altijd klachten. Als dat wel het geval is zullen de symptomen afhankelijk zijn van de lokatie van de AV-malformatie in het lichaam.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt meestal gesteld met beeldvormend onderzoek. Op een CT-scan is een arterioveneuze malformatie meestal goed zichtbaar.

In het bloed kan het zuurstof gehalte verlaagd zijn.

Wat is de behandeling?

Een arterioveneuze malformatie kan worden behandeld met embolisatie. Dat is een behandeling waarbij een slangetje wordt opgevoerd tot aan de AV-malformatie. Daar wordt het bloedvat afgesloten.

Synoniemen

AV-malformatie, AVM

Engelse vertaling

arteriovenous malformation, AV-malformation, AVM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven