Arteria lusoria

Bijgewerkt op 19 juli 2021

Wat is een arteria lusoria?

Een arteria lusoria is een afwijkend aangelegde slagader in de borstkas.

Wat is de oorzaak?

Meestal is er sprake van een variant van de rechter armslagader (arteria subclavia dextra). Bij deze afwijking ontspringt deze slagader ontspringt aan de linkerkant van de grote lichaamsslagader (aorta) en kruist vlak langs de slokdarm en de luchtpijp naar de rechter arm. Door de ligging tegen slokdarm en/of luchtpijp kunnen klachten ontstaan als moeite met slikken (dysfagie) en/of hoesten.

Welke symptomen geeft het?

Meestal geeft een arteria lusoria geen klachten. Als dat wel het geval is kunnen de volgende symptomen optreden:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld met behulp van beeldvormend onderzoek. Vaak wordt in eerste instantie een zogenaamde slikfoto (röntgenfoto van de slokdarm na inname van bariumcontrastmiddel) gemaakt. Daarop is meestal een indeuking van de slokdarm zichtbaar. De diagnose kan vervolgens worden bevestigd met behulp van angiografie. Daarbij wordt met behulp van contrastmiddel het afwijkende verloop van de bloedvaten afgebeeld.

Wat is de behandeling?

Vaak is geen behandeling nodig. Bij klachten als zuurbranden kunnen zuurremmende middelen, bijvoorbeeld protonpompremmers, worden gebruikt. Heel soms is het nodig om met een operatie het verloop van de afwijkende slagader aan te passen. Dit is echter een ingrijpende operatie die tot complicaties kan leiden.

Engelse vertaling

arteria lusoria, dysphagia lusoria, impairment of swallowing due to compression from an aberrant right subclavian artery

Verder lezen / Referenties

  • K van de Par, M van de Kragt-Hounjet, T de Jaegere en M de Vries, ‘Hoesten, reflux en regurgitatie‘, gepubliceerd in Medisch Contact van 18 oktober 2018; 42: pagina 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven