Armpomp

Bijgewerkt op 28 maart 2022

Wat is armpomp?

Armpomp is een aandoening waarbij door zwelling van de spieren in de onderarm de bloedvaten en/of zenuwen in de knel komen. Dit leidt tot verschillende klachten. De aandoening komt vooral voor mountainbikers. De medische naam voor deze aandoening is logesyndroom van de onderarm door overbelasting, of in het engels chronic exertional compartment syndrome (CECS).

Hoe vaak komt het voor?

Armpomp komt regelmatig voor. Er zijn echter geen cijfers bij ons bekend over hoe vaak het precies voorkomt.

Wat is de oorzaak?

Armpomp wordt veroorzaakt door het langdurig en herhaald samenknijpen van de hand, zoals dat bijvoorbeeld voorkomt bij mountainbikers of motorrijders. Samenknijpen van de hand gebeurt door aanspanning van de zogenaamde buigspieren (flexoren) van de hand. Die spieren zitten in de onderarm. Door het langdurig en herhaald samenknijpen van deze spieren kunnen ze gaan opzwellen. Door de zwelling van deze spieren kunnen bloedvaten en/of zenuwen in de onderarm in de knel raken.

Welke symptomen geeft het?

Door zwelling van de spieren in de onderarm raken bloedvaten en/of zenuwen bekneld. Dit kan leiden tot klachten als:

  • pijn in de onderarm
  • minder kracht in de handen
    • verminderde knijpkracht
  • verminderde controle over bewegingen van de hand

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal kan de diagnose worden gesteld op grond van het verhaal van de patiënt, dat wil zeggen op grond van de klachten en de aanleiding voor het ontstaan van de klachten.

Wat is de behandeling?

Zodra armpomp optreedt is rust van belang. De herhaalde belasting van de onderarmspieren dient gestaakt te worden. In ernstige gevallen kan worden overwogen om een operatie uit te voeren. Daarbij wordt het kapsel rondom de aangetaste spier doorgesneden. Deze ingreep wordt fasciotomie genoemd. Het leidt ertoe dat de druk in de spier afneemt. Hierdoor neemt ook de druk op de beknelde bloedvaten en/of zenuwen af.

Kun je het voorkomen?

Door middel van krachttraining van de onderarmen wordt de kans op het krijgen van een armpomp verminderd. Verder is een goede warming-up voor het begin van mountainbiking of andere activiteit van belang. Daar hoort ook stretchen van de onderarmspieren bij.

Synoniemen

armpump, arm pump, arm pomp, logesyndroom van de onderarm door overbelasting

Engelse vertaling

arm pump, chronic exertional compartment syndrome (CECS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven