Aquariumgranuloom

Bijgewerkt op 17 september 2022

Wat is een aquariumgranuloom?

Een aquariumgranuloom is een infectie van de huid die wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium marinum.

Wat is de oorzaak?

Een aquariumgranuloom wordt veroorzaakt door infectie met een bacterie. De bacterie die deze aandoening veroorzaakt heet Mycobacterium marinum. Deze bacterie komt voor in water.

Welke symptomen geeft het?

De infectie leidt in de meeste gevallen tot één of meer rode bultjes, bulten of verdikkingen op de huid. Bij mensen die de infectie hebben opgelopen door werkzaamheden aan een aquarium zitten de huidafwijkingen meestal aan de onderarmen, handen of vingers. Bij mensen die de infectie tijdens pootjebaden hebben opgelopen zitten de huidafwijkingen vooral aan de onderbenen en voeten. Bij mensen die de infectie tijdens zwemmen hebben opgelopen kunnen de huidafwijkingen overal op het lichaam zitten.

aquariumgranuloom
huidafwijking op de onderarm

De kans op het oplopen van een infectie met Mycobacterium marinum is vergroot op plaatsen waar de huid beschadigd is, bijvoorbeeld ter plekke van een wondje.

Naast de huidafwijkingen kunnen ook de lymfeklieren in de buurt van de huidafwijkingen (vaak de oksel, soms de lies) vergroot zijn.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Vaak is op grond van de huidafwijkingen en het contact met water (vooral aquariumwater) snel duidelijk dat het om een aquariumgranuloom gaat. Als dat niet zo is kan eventueel een kweek van de huidafwijkingen worden ingezet. Deze zal dan vaak groei van de Mycobacterium-bacterie laten zien.

Wat is de behandeling?

De aandoening wordt behandeld met antibiotica. Het meest gebruikt antibioticum voor deze aandoening is doxycycline (merknaam: Vibramycin). Andere antibiotica die worden gebruikt zijn clarithromycine, minocycline, of rifampicine met ethambutol.

Hoe kun je het voorkomen?

Om het ontstaan van een infectie met Mycobacterium marinum tegen te gaan kan de huid beschermd worden door bijvoorbeeld het dragen van handschoenen tijdens het schoonmaken van het aquarium. Heel soms kan het nodig zijn om de huidafwijkingen met een ingreep te verwijderen. Dat gebeurt alleen als de antibiotica niet goed werken.

Engelse vertaling

aquarium granuloma

Synoniemen

Andere namen voor aquariumgranuloom zijn zwembadgranuloom, infectie met Mycobacteriu marinum, en huidinfectie door Mycobacterium marinum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven