Appendagitis epiploica

Wat is appendagitis epiploica?

Appendagitis epiploica is een ontsteking van de zogenaamde appendices epiploicae. Appendices epiploicae zijn langwerpige vetaanhangsels aan de buitenkant van de dikke darm. Wanneer dergelijke vetaanhangels ontstoken raken of bekneld komen te zitten ontstaat buikpijn. Meestal gaan de klachten vanzelf weer over. Appendicitis epiploica is een nogal onbekend ziektebeeld. Hierdoor worden de klachten vaak toegeschreven aan een andere ziekte. Daardoor wordt nogal eens ten onrechte een behandeling ingesteld. Een andere naam voor appendagitis epiploica is appendicitis epiploica.

Wat is de oorzaak?

Door draaien of knikken van de vetaanhangsels komt de bloedtoevoer in de knel. De vetaanhangsels kunnen dan afsterven. Als reactie daar op gaat het weefsel ontsteken.

Welke symptomen geeft het?

Appendagitis epiploica kan tot de volgende klachten leiden:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Het is meestal niet mogelijk om de diagnose te stellen op grond van de klachten. Dezelfde klachten kunnen namelijk ook bij andere aandoeningen voorkomen. Omdat appendagitis epiploica een minder bekende aandoening is wordt daarom regelmatig in eerste instantie aan andere oorzaken voor de klachten gedacht. Zo kan het gebeuren dat de arts in eerste instantie denkt aan een blindedarmontsteking of een diverticulitis. Het risico hiervan is dat een behandeling wordt gestart die uiteindelijk niet nodig blijkt te zijn.

Bij onderzoek van het bloed kunnen de zogenaamde ontstekingsparameters verhoogd zijn. Dat betekent een verhoogd CRP-gehalte en een toename van het aantal witte bloedcellen (leukocytose).

De juiste diagnose kan worden gesteld met behulp van beeldvormend onderzoek. Met zowel echografie als een CT-scan is appendagitisi epiploica vast te stellen. Bij echografie is een 1-4 cm grote afwijking zichtbaar in de buik, op de plaats waar de meeste pijn wordt gevoeld. De afwijking zit vast aan de dikke darm. Aan het aspect van de afwijking kan de echoscopist zien dat het om vetweefsel gaat.

Synoniemen

appendicitis epiploica

Engelse vertaling

epiploic appendagitis

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven