Apofysitis van de trochanter major

Bijgewerkt op 25 juli 2021

Wat is apofysitis van de trochanter major?

Apofysitis van de trochanter major is een niet vaak voorkomende ontsteking van de grote botknobbel (trochanter major) aan de bovenkant van het dijbeen. De aandoening komt voor in de puberteit, als de lange pijpbeenderen, zoals het dijbeen, snel groeien.

Welke symptomen geeft het?

Apofysitis van de trochanter major leidt tot pijn ter hoogte van de trochanter major. Dat wil zeggen dat de pijn tussen lies en heup zit, en onder de bekkenkam.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Omdat de aandoening niet vaak voorkomt en vrij onbekend is zullen veel huisartsen moeite hebben om deze diagnose te stellen. Een kinderorthopeed zal de diagnose vermoeden op grond van klachten en lichamelijk onderzoek. Beeldvormend onderzoek kan helpen de diagnose te bevestigen. Op een röntgenfoto van de heup is de groeischijf van de trochanter major vaak verbreed. Op een MRI-scan is vaak vocht rond de groeischijf zichtbaar.

Wat is de behandeling?

Apofysitis van de trochanter major wordt behandeld met rust. Dat betekent voor veel patiënten tijdelijk stoppen met sporten. Eventueel kan de arts pijnstillers voorschrijven.

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven