Aplastische anemie

Bijgewerkt op 22 april 2021

Wat is aplastische anemie?

Aplastische anemie is een ziekte waarbij het beenmerg onvoldoende bloedcellen aanmaakt. Hierdoor ontstaat een tekort aan rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Dit kan allerlei verschillende klachten veroorzaken.

Oorzaak aplastische anemie

Vaak is de oorzaak voor het ontstaan van de ziekte niet duidelijk. Er wordt gedacht dat de ziekte mogelijk wordt veroorzaakt doordat het eigen lichaam antistoffen aanmaakt tegen het eigen beenmerg.

Soms is de oorzaak gelegen in invloeden van buitenaf, zoals bestraling of gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Geneesmiddelen die in verband zijn gebracht met het ontstaan van aplastische anemie zijn onder andere:

Ten slotte zijn er een aantal – soms erfelijke – ziekten die een verhoogde kans geven op het krijgen van aplastische anemie:

Hoe vaak komt ’t voor?

Aplastische anemie is een zeldzame ziekte. De aandoening wordt jaarlijks bij ongeveer 50 mensen in Nederland vastgesteld.

Symptomen aplastische anemie

Doordat bij deze aandoening onvoldoende rode bloedcellen worden aangemaakt zal meestal bloedarmoede (anemie) optreden. Dit kan leiden tot klachten als vermoeidheid, kortademigheid bij inspanning en een bleek gezicht.

Verlaging van het aantal witte bloedcellen in het bloed zal leiden tot een verminderde weerstand. Hierdoor ontstaan sneller infecties, bijvoorbeeld luchtweginfecties of infecties van het maagdarmkanaal.

Een tekort aan bloedplaatjes leidt tot een gestoorde bloedstolling. Hierdoor zullen sneller bloedingen optreden. Dit kan zich uiten in het snel krijgen van blauwe plekken, bloedend tandvlees, bloedneus etc.

Behandeling aplastische anemie

De aandoening wordt meestal behandeld met één of meerdere van de onderstaande behandelingen:

Bloedtransfusies

Geneesmiddelen

Er zijn geneesmiddelen die het beenmerg aanzetten om meer bloedcellen te produceren. Dit worden hematopoietische groeifactoren genoemd. Voorbeelden zijn erythropoietine en G-CSF (granulocyte colony stimulating factor).

Stamceltransplantatie


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 7 oktober 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 10 november 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven