Aortaklepstenose

Bijgewerkt op 27 september 2021

Wat is een aortaklepstenose?

Een aortaklepstenose is een vernauwing van de aortaklep. De aortaklep is de klep tussen de linker hartkamer en de grote lichaamsslagader (aorta). De aortaklep gaat open als de linker hartkamer samentrekt. Via de aortaklep wordt dan bloed in de grote lichaamsslagader gepompt. Bij een aortaklepstenose gaat de aortaklep niet goed open. Daardoor kan minder bloed door de aortaklep naar de grote lichaamsslagader worden gepompt. Dit kan tot verschillende klachten leiden.

Een vernauwing die net boven de aortaklep zit wordt supravalvulaire aortastenose genoemd.

Wat is de oorzaak?

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van een aortaklepstenose.

De meest voorkomende oorzaak van aortaklepstenose in westerse landen is verkalking van de klepbladen van de aortaklep. Dat kan ontstaan bij toename van de leeftijd ten gevolge van aderverkalking.

Een andere oorzaak van het ontstaan van een aortaklepstenose is endocarditis. Endocarditis is een ontsteking van de binnenbekleding van het hart, het ‘endocard’. Een in Nederland zeldzame oorzaak voor het ontstaan van een vernauwing van de aortaklep is acuut reuma.

Ten slotte kan een aortaklepstenose aangeboren zijn. De aortaklep is dan niet goed aangelegd in de embryonale periode. Zo kunnen de klepbladen van de aortaklep met elkaar vergroeid zijn. Ook kunnen er slechts twee in plaats van drie klepbladen zijn. In dat geval wordt gesproken van een bicuspide aortaklep.

Welke symptomen geeft het?

Een geringe vernauwing van de aortaklep geeft meestal geen of slechts weinig klachten. Naarmate de aortaklep meer vernauwd is neemt de kans op klachten toe, vooral tijdens inspanning. De volgende klachten kunnen dan voorkomen:

Het voorkomen van aortaklepstenose met angiodysplasieën in de darm wordt wel het syndroom van Heyde genoemd.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten, de bevindingen bij lichamelijk onderzoek, hartfilmpje (ECG) en beeldvormend onderzoek.

Lichamelijk onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek zal de arts een ruisje aan het hart horen. Het gaat om een zogenaamde ‘systolische souffle’. Dat is een ruisje dat optreedt op het moment dat de linkerhartkamer samentrekt. Dan wordt namelijk bloed door de vernauwde aortaklep de grote lichaamsslagader ingepompt. Door de vernauwing geeft dat extra turbulentie aan de bloedstroom. Dit is hoorbaar met de stethoscoop als een hartruisje.

Hartfilmpje (ECG)

Op een elektrocardiogram (hartfilmpje, ECG) is vaak zichtbaar dat de linker hartkamer vergroot is. Dat komt doordat de linker hartkamer harder moet werken om voldoende bloed door de vernauwde aortaklep het lichaam in te pompen. De hartspier zal daardoor ter hoogte van de linker hartkamer dikker worden.

Beeldvormend onderzoek

Met behulp van een echo van het hart kan de diagnose worden bevestigd.

Engelse vertaling

aortic valve stenosis, stenotic aortic valve, aortic stenosis

Synoniemen

Andere namen voor aortaklepstenose zijn vernauwde aortaklep, stenose van de aortaklep, stenose aortaklep, aortaklepvernauwing, vernauwing aortaklep, en aortaklep opent niet goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven