Bijgewerkt op 8 september 2021
Wat is een aortadissectie?
Een aortadissectie is ernstige aandoening waarbij de wand van de grote lichaamsslagader (aorta) gespleten raakt. Hierdoor loopt een deel van het bloed dat door de aorta stroomt vast in de wand van de slagader. Dit gaat ten koste van de bloeddoorstroming van het harts zelf, de organen in de buik en/of de hersenen.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen een dissectie van het opstijgende deel van de aorta (aorta ascendens) en een dissectie van het dalende deel van de aorta (aorta descendens). Een dissectie van de aorta ascendens wordt ook wel een type A-dissectie genoemd. Een dissectie van de aorta descendens wordt type B-dissectie genoemd.
Hoe vaak komt het voor?
Aortadissecties komen niet zo vaak voor. Jaarlijks wordt deze diagnose in Nederland bij zo’n 500-600 mensen gesteld.
Welke symptomen zijn er?
Een dissectie van de aorta leidt vaak tot pijn in de borstkas die uitstraalt naar de bovenrug (tussen de schouderbladen). De pijn kan ook uitstralen naar de hals, de kaak, de arm of het gezicht. Ook kan de pijn hoog in de rug beginnen en vervolgens naar beneden uitstralen. Verder kan de aandoening leiden tot een sterke afname van de doorbloeding van het lichaam. Dit wordt shock genoemd. Het gevolg is een verlaging van de bloeddruk (hypotensie), klamme huid en een bleek gezicht.
Synoniemen
dissectie van de aorta, dissectie van de grote lichaamsslagader
Verder lezen / Referenties
- S Klompmaker, AL Moekotte e.a., ‘Acute dissectie van de thoraco-abdominale aorta‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Casuïstiek’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 16 juli 2021; 165(28): pagina’s 6-9.