Anuskloofje

Bijgewerkt op 25 oktober 2022

Wat is een anuskloofje?

Een anuskloof is een scheurtje in het slijmvlies van de anus. Andere namen zijn kloofje in de anus, anusfissuur, anale fissuur, fissuur of fissuurtje. De medische term is ‘fissura ani’.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van het ontstaan van anuskloofjes is meestal een verhoogde druk bij de anus. In de meeste gevallen wordt dat veroorzaakt door verstopping (obstipatie). Doordat mensen vaak vezelarme voeding eten (bijv. witbrood in plaats van volkorenbrood) is de vertering van het voedsel en de passage door de darmen vertraagd. Dit leidt tot harde ontlasting. Door de harde ontlasting moet hard worden geperst bij het poepen. Hierdoor wordt de druk in de anus hoger en kan het slijmvlies van de anus barsten. Dat wordt een anuskloofje genoemd.

Hoe vaak komt het voor?

Anuskloven of anusfissuren komen heel vaak voor. Veel mensen krijgen er tijdens hun leven wel eens mee te  maken. Omdat niet iedereen ermee naar de dokter gaat zijn er geen exacte statistieken beschikbaar over het voorkomen van anuskloofjes.

Welke symptomen geeft het?

De volgende klachten kunnen voorkomen:

  • Pijn aan de anus, vooral tijdens en na de ontlasting
  • Bloedverlies, vaak zichtbaar als helderrood bloed in de wc of op het toiletpapier
  • Verstopping (obstipatie)

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts zal bij het zien van de anus vaak direct constateren dat er sprake is van een anuskloofje. Bij het kloofje zit vaak nog een stukje huid. Dat wordt een ‘skin tag’ genoemd. Het gebied rond de fissuur is soms wit verkleurd.

Wat is de behandeling?

Bij de behandeling van anuskloofjes is het van belang om de ontlasting te bevorderen en verstopping tegen te gaan. Dat betekent:

  • voldoende drinken
  • vezelrijke voeding, bijv. regelmatig muesli eten, gebruik van volkoren brood in plaats van witbrood etc.
  • eventueel laxeermiddelen gebruiken

Daarnaast kan de pijn worden tegengegaan met:

  • diltiazem-crème

Engelse vertaling

anal fissure

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven