Antisociale gedragsstoornis

Bijgewerkt op 17 mei 2022

Wat is een antisociale gedragsstoornis?

Een antisociale gedragsstoornis is een aandoening bij kinderen die leidt tot asociaal gedrag, zoals pesten en stelen. Het wordt gerekend tot de ontwikkelingsstoornissen.

Hoe vaak komt ‘t voor?

Antisociale gedragsstoornis is een redelijk vaak voorkomende psychische aandoening. Geschat wordt dat het bij zo’n 2% van de kinderen voorkomt. De aandoening komt ongeveer vier keer vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

Welke symptomen zijn er?

Kinderen met een antisociale gedragsstoornis kunnen de volgende symptomen en kenmerken vertonen:

  • asociaal gedrag
  • agressief gedrag en regelmatig betrokken bij ruzies en/of vechtpartijen
  • pesten van andere kinderen
  • schoolprestaties blijven achter
  • vaak spijbelen
  • regelmatig conflicten met de ouders
  • weglopen van huis
  • mishandelen van dieren

Het kind reageert afwijzend als hij/zij wordt aangesproken op het asociale gedrag. Het heeft een verminderd inlevingsvermogen met betrekking op de impact die zijn/haar gedrag op anderen kan hebben.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Er is geen test waarmee de diagnose kan worden gesteld. De diagnose stellen gebeurt daarom op grond van de symptomen, zoals hierboven beschreven. De problemen worden vaak pas goed duidelijk na meerdere gesprekken met het kind, de ouders, en soms ook anderen.

Wat is de behandeling?

Er is geen behandeling waarmee antisociale gedragsstoornis kan worden genezen. De behandeling is er daarom op gericht om het kind en de ouders te leren omgaan met de aandoening en het gedrag van zowel kind als ouders aan te passen. De behandeling begint met uitleg over de aandoening. Dit wordt ook wel psycho-educatie genoemd. Het doel hiervan is om het kind en de ouders meer inzicht te geven in de stoornis.

Synoniemen

Andere namen voor antisociale gedragsstoornis zijn anti-sociale gedragsstoornis, conduct disorder en CD.

Engelse vertaling

conduct disorder

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere (ouders van) kinderen met een antisociale gedraggsstoornis. Kijk eens op de webpagina over slokdarmkramp (oesofagusspasme) om te zien hoe een online discussie zich kan ontwikkelen.

Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven