Paniekaanval

Bijgewerkt op 28 november 2022

Wat is een paniekaanval?

Een paniekaanval is het plotseling optreden van lichamelijke klachten ten gevolge van een reactie van het lichaam op dreigend gevaar. Het lichaam reageert door het stresshormoon adrenaline aan te maken. Hierdoor ontstaan klachten als snel ademen, snelle hartslag, hartkloppingen, duizeligheid, tremor (trillen van de vingers en/of handen) en transpireren. Een dergelijke aanval duurt meestal enkele minuten tot soms meer dan een uur. Als paniekaanvallen vaker voorkomen wordt gesproken van een paniekstoornis.

Welke symptomen geeft het?

Paniekaanvallen gaan vaak gepaard met de volgende klachten:

De aanval duurt van enkele minuten tot soms meer dan een uur.

Wat is de oorzaak?

Een paniekaanval ontstaat meestal als je schrikt van een bepaalde situatie. Dat kan van alles zijn, zoals het zien van een verkeersongeval, het geconfronteerd worden met een indringer in huis etc. Als reactie zal door de bijnier meer adrenaline worden aangemaakt en uitgescheiden. Dit maakt dat het lichaam in een staat van alertheid komt. De uitstoot van adrenaline leidt ook tot de hierboven beschreven klachten.

Wat is de behandeling?

Wat kun je zelf doen?

Als je de klachten herkent als een paniekaanval heeft het zin om rustig te blijven door te proberen te ontspannen en rustig door de neus te ademen. Het kan helpen om afleiding te zoeken door iets actiefs te gaan doen. Verder is het van belang om omstandigheden die tot een paniekaanval kunnen leiden te vermijden.

Wat kan de arts doen?

De arts kan adviezen geven, medicijnen voorschrijven, en/of doorverwijzen naar een psycholoog of psychiater. Welke behandeling wordt gekozen is van patiënt tot patiënt verschillend.

Wat is het beloop?

Een paniekaanval gaat vanzelf over. Het aantal aanvallen dat optreedt kan van persoon tot persoon heel erg verschillen. Sommige mensen krijgen maar één keer in hun leven een paniekaanval. Sommigen kunnen meerdere paniekaanvallen per dag krijgen.

Engelse vertaling

panic attack

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven