Angina pectoris

Wat is angina pectoris (hartkramp)?

Angina pectoris – ook ‘hartkramp’ genoemd – is een aandoening waarbij het hart onvoldoende zuurstof krijgt. Dit wordt veroorzaakt door een afname van de doorbloeding of door onvoldoende zuurstof in het bloed. Hierdoor ontstaat een drukkend gevoel of pijn op de borstkas. Er wordt onderscheid gemaakt tussen stabiele angina pectoris en instabiele angina pectoris. Bij stabiele angina pectoris gaan de klachten binnen 15 minuten vanzelf over. Bij instabiele angina pectoris blijven de klachten langer aanwezig.

Wat is de oorzaak?

Angina pectoris kan verschillende oorzaken hebben. Meestal wordt de afname van de doorbloeding van het hart veroorzaakt door vernauwing van de kransslagaders. Dit leidt tot een afname van de doorbloeding van de hartspier. De meest voorkomende oorzaak van een dergelijke vernauwing is aderverkalking (atherosclerose). Een minder vaak voorkomende oorzaak van vernauwing is samenknijpen (spasmen) van de kransslagaders. Deze vorm wordt ‘Prinzmetal angina pectoris’ genoemd.

Daarnaast kan de verminderde doorbloeding ook worden veroorzaakt doordat het hart zelf onvoldoende krachtig het bloed in de kransslagaders pompt. Er is dan sprake van hartfalen.

Ten slotte is het mogelijk dat het bloed zelf niet goed in staat is om zuurstof op te nemen. Er is dan sprake van bloedarmoede (anemie). De doorbloeding van de kransslagaders kan in dat geval goed zijn, maar toch krijgt de hartspier onvoldoende zuurstof.

Welke symptomen geeft het?

De meest kenmerkende klacht is een drukkend gevoel of pijn op de borstkas. Soms zal de pijn uitstralen naar de schouder, de bovenarm, of de onderkaak. De pijn kan ook gepaard gaan met zweten en/of een misselijk gevoel. De klachten duren meestal Ã©Ã©n tot enkele minuten. Dergelijke aanvallen kunnen steeds opnieuw voorkomen. Ze worden vaak uitgelokt door lichamelijke inspanning, een (zware) maaltijd, of door overgang van een warme naar een koude omgeving. Dat zijn situaties waarin het hart vaak sneller gaat kloppen om meer bloed rond te pompen. Door de toegenomen belasting van het hart kunnen de klachten worden uitgelokt.

Wat is de behandeling?

De behandeling van angina pectoris kan bestaan uit aanpassen van de leefstijl, geneesmiddelen en/of een medische ingreep waarbij de vernauwing van de kransslagaders wordt opgeheven.

Leefstijl aanpassen

De volgende maatregelen zijn van belang om verdere vernauwing van de kransslagaders door aderverkalking tegen te gaan:

  • voldoende bewegen
  • stoppen met roken
  • minder zout eten
  • minder vet eten

Geneesmiddelen

Om een aanval van angina pectoris tegen te gaan wordt vaak nitroglycerine als spray of tabletje onder de tong gebruikt. Om aanvallen te voorkomen zijn nitroglycerine-pleisters beschikbaar. Ook andere geneesmiddelen kunnen worden voorgeschreven om aanvallen te voorkomen, zoals betablokkers, bepaalde antistollingsmiddelen en calciumantagonisten. Als de gebruikelijke middelen niet of onvoldoende werken wordt soms het middel ivabradine (merknaam: Procoralan) voorgeschreven.

Medische ingreep om vernauwing op te heffen

Als aanpassingen van de leefstijl en gebruik van geneesmiddelen niet of onvoldoende helpen kan een medische ingreep nodig zijn. De volgende ingrepen kunnen dan worden gedaan:

  • dotterbehandeling met eventueel het plaatsen van een stent
  • omleidingsoperatie (bypassoperatie)

Wat is het beloop?

Bij mensen met angina pectoris de kransslagaders kan verergering van de vernauwing van de kransslagaders leiden tot een hartaanval.

Scroll naar boven