Aneurysma van de miltslagader

Bijgewerkt op 15 juli 2023

Wat is een aneurysma van de miltslagader?

Een aneurysma van de miltslagader is een verwijding van de slagader die de milt van bloed voorziet. De aandoening kan leiden tot een scheur (ruptuur) in de miltslagader. Dit kan een ernstige bloeding veroorzaken. De medische naam voor deze aandoening is aneurysma van de arteria lienalis.

Hoe vaak komt het voor?

Een aneurysma van de miltslagader komt regelmatig voor. Hoe vaak het precies voorkomt is bij ons niet bekend.

De aandoening komt vooral voor bij vrouwen in de leeftijdsgroep van 20-40 jaar en 60-70 jaar, en dan met name bij vrouwen die veel kinderen hebben gebaard. Er lijkt dus een verband te bestaan tussen het doormaken van een zwangerschap en het krijgen van een verwijding van de miltslagader.

Welke symptomen geeft het?

Een aneurysma van de miltslagader geeft aanvankelijk meestal geen klachten. Naarmate de verwijding groter wordt neemt de kans op klachten toe. Dan kan sprake zijn van buikpijn linksboven in de buik. Ook zal op een gegeven moment linksboven in de buik een zwelling voelbaar zijn. Het gaat dan meestal om een zogenaamde pulserende zwelling (kloppende zwelling).

Wat is de oorzaak?

Er lijkt een verband te bestaan tussen het doormaken van een zwangerschap en het krijgen van een verwijding van de miltslagader.

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven