Aneurysma van de leverslagader

Bijgewerkt op 15 juli 2023

Aneurysma van de leverslagader – samenvatting

Een aneurysma van de leverslagader is een zeldzame aandoening waarbij de leverslagader langzaam steeds wijder wordt. Dit kan op den duur leiden tot het barsten van de leverslagader. De medische naam voor een verwijding van de leverslagader is aneurysma van de arteria hepatica.

Wat is de oorzaak?

Een aantal aandoeningen kunnen ten grondslag liggen aan het ontstaan van een verwijding van de leverslagader. Vaak gaat het om aderverkalking (atherosclerose). Maar ook vasculitis en fibromusculaire dysplasie kunnen leiden tot de aandoening.

Hoe vaak komt ’t voor? Bij wie?

Een verwijding van de leverslagader is zeldzaam. Er zijn bij ons geen exacte cijfers beschikbaar over het voorkomen ervan. Waarschijnlijk gaat om hooguit enkele tientallen gevallen per jaar in Nederland.

De meeste mensen zijn ouder dan 50 jaar als de verwijding wordt ontdekt.

Welke symptomen geeft het?

Een verwijding van de leverslagader geeft in het beginstadium meestal geen klachten. Naarmate de verwijding groter wordt neemt de kans op klachten toe. Dan kunnen symptomen als buikpijn, rugpijn en pijn in de zij optreden. Soms is ook een zwelling voelbaar in de buik.

Het risico is dat een verwijde leverslagader barst. Dat geeft een bloeding in de buik. Soms zal hierdoor bloed in het maagdarmkanaal terechtkomen. Dat kan leiden tot bloedverlies uit de anus. Als het bloedverlies groot is kan dat leiden tot moeheid, zich zwak voelen, lusteloosheid en zelfs verminderd bewustzijn.

Heel soms zal de verwijde leverslagader de galwegen dichtdrukken. Dat kan leiden tot geelzucht.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij lichamelijk onderzoek zal de arts vaak geen afwijkingen kunnen vinden. Soms is er drukpijn in de bovenbuik. Heel soms is een zwelling te voelen.

De diagnose wordt gesteld met behulp van beeldvormend onderzoek. Met echografie is meestal al een afwijking bij de lever zichtbaar. Met behulp van CT-scan of angiografie kan met zekerheid worden vastgesteld dat het om een verwijding van de leverslagader gaat.

verwijding van de leverslagader op een angiogram
verwijding van de leverslagader (aneurysma van de A. hepatica) op een angiogram (bron: Journal of Medical Case Reports)

Wat is de behandeling?

Een geringe verwijding van de leverslagader die geen klachten geeft wordt meestal niet behandeld. Wel zal met enige regelmaat worden beoordeeld of de verwijding toeneemt in grootte.

Als de doorsnede van de leverslagader meer dan 20 millimeter is bestaat het risico dat de leverslagader zal barsten. In dat geval zal de aandoening worden behandeld.

Operatie

Meestal zal de behandeling bestaan uit een operatie. Deze wordt uitgevoerd door een vaatchirurg.

De vaatchirurg kan de verwijding wegsnijden en op de plaats van de verwijding een stukje gezond bloedvat inbrengen. Dat wordt vaak gedaan met een stukje bloedvat dat wordt weggenomen uit het been.

Een andere mogelijkheid is de leverslagader van binnenuit te verstevigen ter hoogte van de verwijding. De verwijding zelf blijft dan zitten maar er wordt een buisje in de slagader geschoven dat de verwijding overbrugt.

Embolisatie

Een andere mogelijkheid is embolisatie. Hierbij wordt het bloedvat afgesloten door er een bloedprop (trombus) in te laten ontstaan. De bloedvoorziening wordt dan overgenomen door andere bloedvaten, zoals de poortader (vena porta).

Embolisatie wordt vooral gedaan als de verwijding niet goed met een operatie bereikbaar is, bijvoorbeeld als de verwijding in de lever gelegen is.

Beloop en Prognose

Een verwijding van de leverslagader kan jarenlang ongemerkt aanwezig zijn. Toch is het in potentie een ernstige aandoening. Barsten van het aneurysma kan namelijk tot een levensbedreigende bloeding leiden. Daarom is tijdige ontdekking en behandeling van groot belang.

Na ontdekking van een verwijde leverslagader zal direct worden behandeld als de doorsnede meer dan 2 cm is. Als dat niet het geval is zal met enige regelmaat opnieuw beeldvormend onderzoek moeten plaatsvinden om vast te stellen in hoeverre de doorsnede van het bloedvat toeneemt.

Een gebarsten aneurysma van de leverslagader heeft een mortaliteit van ongeveer 30%. Dat betekent dat rond de 30% van de mensen hieraan zal overlijden.

Synoniemen

Andere namen voor een aneurysma van de leverslagader zijn verwijding van de leverslagader, verwijde leverslagader, aneurysma van de arteria hepatica, aneurysma A. hepatica en A. hepatica-aneurysma.

Engelse vertaling

hepatic artery aneurysm, aneurysm of the common hepatic artery

Verder lezen / Referenties

  • HS Narula, A Kotru, A Nejim, ‘Hepatic artery aneurysm: an unusual cause for gastrointestinal haemorrhage’, gepubliceerd in Emergency Medicine Journal van 2005; 22: pagina 302.
  • SS Jaunoo, TY Tang, C Uzoigwe, SR Walsh en ME Gaunt, ‘Hepatic artery aneurysm repair: a case report’, gepubliceerd in de Journal of Medical Case Reports van 2009; 3:18.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven