Cardiale amyloïdose

Bijgewerkt op 28 maart 2023

Wat is cardiale amyloïdose?

Cardiale amyloïdose is een zeldzame aandoening waarbij bepaalde eiwitten zich ophopen in het hart. Dit leidt op den duur tot een slecht werkend hart (hartfalen).

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van cardiale amyloïdose is ophoping van amyloïd in het hart. Amyloïd is een verkeerd gevouwen onoplosbaar eiwit dat neerslaat in de hartspier en/of de hartkleppen. Er zijn verschillende redenen waarom amyloïd kan neerslaan in het hart. Op grond van deze redenen wordt de aandoening ingedeeld in verschillende vormen:

  • lichte keten amyloïdose
  • familiaire amyloïdose
  • seniele amyloïdose

Welke symptomen geeft het?

Mensen met cardiale amyloïdose kunnen de volgende symptomen en verschijnselen hebben:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten, de bevindingen bij lichamelijk onderzoek en de resultaten van beeldvormend onderzoek.

Wat is de behandeling?

Er is geen behandeling waarmee cardiale amyloïdose genezen kan worden. De behandeling richt zich daarom op het verminderen van de klachten (‘symptomatische behandeling‘) en het tegengaan van verdere ophoping van amyloïd in het lichaam.

Prognose

Het is van belang om tijdig de diagnose te stellen. Dan kan namelijk ook snel de juiste behandeling worden ingesteld. Dat is belangrijk voor de prognose.

Engelse vertaling

cardiac amyloidosis, stiff heart syndrome

Synoniemen

Andere namen voor cardiale amyloïdose zijn amyloïdose van het hart, amyloïdose hart, amyloïd cardiomyopathie en amyloïdcardiomyopathie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven