Amoebenabces van de lever

Bijgewerkt op 5 juni 2023

Wat is een amoebenabces van de lever?

Een amoebenabces van de lever is een zeldzame aandoening waarbij infectie met een bepaald ééncellig diertje (amoebe) leidt tot de vorming van één of soms meerdere holtes in de lever.

Wat is de oorzaak?

Amoebenabcessen worden veroorzaakt door een infectie met het ééncellige diertje Entamoeba histolytica.

Hoe vaak komt het voor?

Een amoebenabces in de lever is in Nederland een zeldzame ziekte. Naar schatting wordt de aandoening jaarlijks in Nederland bij enkele tientallen mensen vastgesteld. Het gaat dan meestal om mensen die in het buitenland een besmetting met Entamoeba histolytica hebben opgelopen.

Welke symptomen geeft het?

Een amoebenabces hoeft niet altijd klachten te geven. Als dat wel zo is kunnen de volgende symptomen optreden:

De symptomen kunnen pas maanden tot jaren na besmetting met de amoeben ontstaan.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten in combinatie met verblijf in het buitenland, de bevindingen bij lichamelijk onderzoek, de uitslagen van bloedonderzoek en de resultaten van beeldvormend onderzoek. Uiteindelijk kan de diagnose worden bevestigd door in het bloed antistoffen tegen Entamoeba histolytica aan te tonen.

Lichamelijk onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek kan de lever vergroot zijn. Dit wordt hepatomegalie genoemd. Ook kan het zijn dat de patiënt pijn aangeeft als de lever wordt onderzocht.

Bloedonderzoek

Bij bloedonderzoek zijn de zogenaamde ontstekingswaarden vaak verhoogd. Dat betekent een verhoogde bloedbezinkingssnelheid (BSE), een verhoogd CRP-gehalte en een toename van het aantal witte bloedcellen (leukocytose).

Beeldvormend onderzoek

Op een echo van de lever zijn aanvankelijk vaak niet of nauwelijks afwijkingen zichtbaar. Na enige tijd zal de aandoening wel zichtbaar worden in de lever. Meestal is er sprake van één met vocht gevulde holte in de lever, meestal in de rechter leverkwab. Soms zijn meerdere holtes zichtbaar.

Wat is de behandeling?

Een amoebenabces van de lever wordt behandeld met geneesmiddelen. Geneesmiddelen die vaak worden voorgeschreven hiervoor zijn metronidazol en clioquinol. Meestal leidt behandeling met geneesmiddelen binnen enkele dagen tot vermindering van de klachten. Soms zal het nodig zijn om het abces aan te prikken en leeg te zuigen. Dit wordt aspiratie genoemd.

Synoniemen

amoebenleverabces, leverabces door Entamoeba histolytica

Engelse vertaling

amoebic liver abscess

Duitse vertaling

Leberabszess durch Amöben

ICD10-code

A06.4

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven