Ameloblastoom

Bijgewerkt op 27 november 2020

Wat is een ameloblastoom?

Een ameloblastoom is een goedaardig gezwel van de kaak. Het gezwel ontstaat vanuit weefsel waaruit ook het tandglazuur wordt aangemaakt. Omdat het een goedaardige tumor is wordt ook wel gesproken van ‘benigne ameloblastoom’. Een oudere naam is ‘adamantinoom’.

Met ‘goedaardig’ wordt bedoeld dat de tumor niet in omliggende weefsels ingroeit en geen uitzaaiingen geeft, zoals dat bij kanker het geval is. Echter, omdat het gezwel wel omliggende weefsels kan wegdrukken is een ameloblastoom soms in de praktijk niet zo goedaardig. Een heel enkel keertje zal een ameloblastoom wel uitzaaien, meestal naar de longen. In dat geval wordt gesproken van een ‘maligne ameloblastoom’.

Hoe vaak komt ‘t voor?

Ameloblastomen zijn zeer zeldzame tumoren. Deze tumoren komen jaarlijks in Nederland bij naar schatting enkele tot hooguit tien mensen voor.

Bij wie komt ‘t voor?

Ameloblastomen kunnen in principe bij iedereen voorkomen. In de praktijk blijkt de tumor vooral te ontstaan bij mensen in de leeftijdsgroep van 20-40 jaar.

Welke symptomen geeft het?

Er is meestal sprake van een harde zwelling van het kaakbot.

ameloblastoom
ameloblastoom bovenkaak

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt in eerste instantie gesteld door middel van beeldvormend onderzoek van de kaak. Daarop is meestal een uitsparing in het kaakbot te zien die lijkt op een botcyste.

Pas als de afwijking wordt geopereerd en het weefsel kan worden onderzocht door een patholoog-anatoom blijkt dat het om een ameloblastoom gaat.

Wat is de behandeling?

De behandeling bestaat uit een operatie waarbij de tumor met een ruime marge uit het kaakbot wordt verwijderd. De operatie wordt verricht door een kaakchirurg. Bij deze operatie kan het nodig zijn om het gat in het kaakbot op te vullen met bot dat elders uit het lichaam wordt weggehaald. Bijvoorbeeld uit een rib of uit de heup. Als de tumor niet met een ruime marge wordt verwijderd bestaat de kans dat ie weer terugkomt.

Ameloblastomen reageren niet op antikankermiddelen (chemotherapie) of bestraling (radiotherapie).

Engelse vertaling

ameloblastoma


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 4 augustus 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 29 september 2017

1 gedachte over “Ameloblastoom”

  1. Ik heb sinds kort een verdikking boven in mijn rechter kaak achter me kies en vroeg me af hoe ik erachter kan komen of het een tumor of cyste is ? En hoe lang ik er mee kan / mag lopen. Ik heb over twee weken wel al een afspraak bij de tandarts staan maar maak me alsnog zorgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven