Alvleeskliercyste

Bijgewerkt op 23 maart 2025 door Simpto.nl

Wat is een alvleeskliercyste?

Een alvleeskliercyste is een met vocht gevulde holte in de alvleesklier. De meeste alvleeskliercysten zijn goedaardig. Ongeveer 1% van de cysten wordt kwaadaardig.

De medische naam voor een cyste in de alvleesklier is pancreascyste.

Hoe vaak komt het voor?

Alvleeskliercysten komen vaak voor maar geven over het algemeen geen klachten. Hoe vaak ze precies voorkomen is niet bekend. Vaak worden ze ontdekt als vanwege een andere reden een CT-scan van de buik wordt verricht.

Wat is de oorzaak?

Het is niet altijd duidelijk waarom een alveeskliercyste ontstaan. Er zijn echter aandoeningen waarbij de kans op het krijgen van alvleeskliercysten verhoogd is. Voorbeelden zijn de ziekte van Von Hippel-Lindau en intraductal papillary mucinous neoplasms (IPMN). Ook pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier) kan leiden tot het ontstaan van cysten.

Welke symptomen geeft het?

Cysten in de alvleesklier geven meestal geen klachten. Als dat wel het geval is kunnen symptomen als buikpijn, afvallen en geelzucht voorkomen. Heel soms kan een alvleeskliercyste kwaadaardig worden. Dan ontstaat alvleesklierkanker. Ook is er een kleine kans op het ontstaan van een alvleesklierontsteking (pancreatitis).

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Een alvleeskliercyste kan worden vastgesteld met behulp van beeldvormend onderzoek van de buik. Op een CT-scan van de buik is de cyste meestal goed zichtbaar.

alvleeskliercyste op een CT-scan van de buik van een 35-jarige vrouw met buikpijn – bron: Dr vMohammad Taghi Niknejad

Wat is de behandeling?

Als er een kans is dat de cyste kwaadaardig is kan worden besloten deze met een operatie te verwijderen.

Synoniemen

pancreascyste, cyste alvleesklier, alvleesklier cyste, pancreas cyste, cyste pancreas, cyste in de alvleesklier

Engelse vertaling

pancreatic cyst


Niet gevonden wat je zocht?

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven