Alopecia areata

Bijgewerkt op 31 oktober 2022

Wat is alopecia areata?

Alopecia areata is een aandoening die leidt tot haaruitval op ronde of ovale plekken. Alopecia areata betekent letterlijk ‘pleksgewijze kaalheid’. De aandoening is een zogenaamde auto-immuunziekte, waarbij antistoffen zich tegen bepaalde onderdelen van de haarfollikels richten. Hierdoor stopt de haargroei.

Welke symptomen geeft het?

Alopecia areata leidt tot haaruitval op ronde of ovale plekken. De aandoening is het meest zichtbaar op het behaarde hoofd, maar kan ook elders optreden. Zo kunnen mannen een ronde, kale plek in de baardstreek krijgen. Soms breidt de aandoening uit tot totale haaruitval van zowel hoofdbeharing als lichaamsbeharing. Totale haaruitval van het hoofdhaar wordt alopecia totalis genoemd. Totale haaruitval van alle lichaamsbeharing wordt alopecia universalis genoemd.

De aandoening begint meestal met één of enkele kale ronde plekjes die, in de loop van weken, langzaam groter worden. Aan de rand van de plekken groeien meestal heel korte haartjes.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Vaak zal de arts op grond van de kenmerkende kale plekken al vermoeden dat het om alopecia areata gaat. Om de diagnose te bevestigen kunnen de haartjes aan de rand van de kale plekken worden onderzocht. Deze hebben een kenmerkende vorm met een versmalling aan het uiteinde. Dit wordt wel aangeduid met ‘uitroepteken-vorm’ van de haren.

Engelse vertaling

alopecia areata, spot baldness

Scroll naar boven