Allergische rinitis

Bijgewerkt op 18 maart 2024

Wat is allergische rinitis?

Allergische rinitis is een vaak voorkomende ontsteking van het slijmvlies in de neus die wordt veroorzaakt door overgevoeligheid (allergie) voor bepaalde stoffen.

Wat is de oorzaak?

Allergische rinitis wordt veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie waarbij histamine vrijkomt. Histamine komt vrij uit mestcellen. Dat zijn cellen die onder andere in de huid zitten. De oppervlakte van de mestcellen bevat zogenaamde IgE-antilichamen. Stofjes waarvoor iemand overgevoelig is – ‘allergenen’ genaamd – binden met deze IgE-antilichamen. Dit leidt tot het vrijkomen van histamine uit de mestcellen.

Welke symptomen geeft het?

Allergische rinitis leidt tot klachten als:

Wat is de behandeling?

Vermijden allergenen

In eerste instantie is het van belang om de stofjes waarvoor men overgevoelig is (de ‘allergenen’) te vermijden.

Geneesmiddelen

Als dit niet mogelijk is kan worden begonnen met een geneesmiddel dat het vrijkomen van histamine uit mestcellen tegengaat. Dergelijke middelen worden antihistaminica genoemd. Voorbeelden zijn azelastine, cetirizine en desloratadine. Sommige middelen zijn beschikbaar als tablet of capsule, andere als neusspray. Ook corticosteroïden worden gebruikt bij de behandeling van allergische rinitis. Er zijn ook middelen met zowel een antihistaminicum als een corticosteroïd, zoals bijvoorbeeld Dymista.

Een verstopte neus kun je proberen te behandelen met zoutwater neusdruppels.

Immunotherapie

Als geneesmiddelen onvoldoende verbetering geven kan zogenaamde immunotherapie worden toegepast. Hierbij wordt een geneesmiddel dat de allergenen bevat waarvoor iemand overgevoelig is onder de huid ingespoten. Dit leidt op den duur tot ongevoeligheid voor het allergeen (desensitisatie).

Engelse vertaling

allergic rhinitis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven