Voedselallergie

Bijgewerkt op 7 april 2025 door Simpto.nl

Wat is voedselallergie?

Overgevoeligheidsreactie op bepaalde bestanddelen in de voeding. Bestanddelen die vaak een dergelijke overgevoeligheidsreactie geven zijn pinda’s en conserveringsmiddelen zoals natrium glutaminaat.

Hoe vaak komt het voor?

Voedselallergieën komen vaak voor. Bij ons zijn geen cijfers bekend over hoe vaak voedselallergie precies voorkomt.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van voedselallergie is inname van voedsel dat bepaalde stoffen bevat die een allergische reactie opwekken. Het betreft bepaalde eiwitachtige stoffen die voorkomen in voedingsmiddelen zoals koemelk, noten (met name pinda’s), kippeei, vissen en schaaldieren en soja. Deze lijst is niet compleet. Het is dan ook mogelijk dat uw voedselallergie wordt veroorzaakt door een bestanddeel uit een ander voedingsmiddel. Babies die de borst krijgen kunnen via de moedermelk voedseldeeltjes binnen krijgen die aanleiding kunnen geven tot klachten van voedselallergie. Dit kan leiden tot klachten als buikkrampjes. Een zogende baby die een voedselallergie heeft voor bijvoorbeeld pinda’s kan dus klachten krijgen als de moeder pinda’s heeft gegeten.

Welke symptomen geeft het?

De volgende klachten kunnen voorkomen:

  • huidklachten, zoals eczeem, galbulten, jeuk en plotseling optredende rode vlekken op het lichaam (rash)
  • oogklachten, zoals gezwollen oogleden, wallen en donkere kringen onder de ogen en ontstoken ogen ( conjunctivitis)
  • klachten van de luchtwegen, zoals een loopneus en/of een verstopte neus, een zwelling van de mond-keelholte die gepaard kan gaan met acute benauwdheid; een voedselovergevoeligheid kan zich ook uiten in steeds terugkerende astma-aanvallen
  • klachten van het maagdarmkanaal, zoals braken, misselijkheid, buikpijn en/of darmkrampen, winderigheid, diarree en verstopping
  • gedragsstoornissen, zoals prikkelbaarheid, plotselinge stemmingswisselingen,onevenwichtigheid en hyperactief gedrag wordt wel eens gezegd dat deze ook een uiting kunnen zijn van voedselovergevoeligheid

Hoe wordt de diagnose gesteld?

tekst volgt

Wat is de behandeling?

tekst volgt

Synoniemen

voedselovergevoeligheid

Engelse vertaling

food allergy, food hypersensitivity

ICD11-code

4A85.2


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht? Dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kan een uitgebreide discussie ontstaan. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Dat gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl zijn gezien. Daar kan enige tijd overheen gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven