Alice in Wonderland-syndroom

Wat is het Alice in Wonderland-syndroom?

Het Alice in Wonderland-syndroom is eigenlijk geen ziekte op zichzelf maar een kenmerk of symptoom van bepaalde aandoeningen. Mensen met dit syndroom nemen de omgeving anders waar dan deze in werkelijkheid is.

Het syndroom is vernoemd naar de hoofdfiguur uit het kinderboek ‘Alice in Wonderland’ (1865) van Lewis Carroll.

Hoe vaak komt ‘t voor?

Er zijn geen exacte cijfers over het voorkomen van het Alice-in-Wonderland syndroom. Geschat wordt dat dit syndroom jaarlijks bij zo’n 1.000 mensen in Nederland optreedt.

Oorzaak Alice in Wonderland-syndroom – Bij wie komt ‘t voor?

Het syndroom komt voor bij mensen met migraine, epilepsie en bij gebruik van bepaalde drugs of paddo’s (hallucinogene paddestoelen). In zeldzame gevallen komt het voor bij mensen met andere ziekten van de hersenen, zoals schizofrenie, ontsteking van de hersenen (encefalitis), neuroborreliose of hersentumoren. Waarom het syndroom optreedt is niet precies bekend. Wel is uit onderzoek duidelijk dat de activiteit in bepaalde delen van de hersenen verandert bij mensen met deze verschijnselen.

Het meest bekend is het optreden van dit syndroom bij kinderen met migraine. Zij zien hun eigen lichaam als groter of kleiner dan het in werkelijkheid is. Ook vertellen ze soms dat ze allerlei fantastische dingen te zien.

Symptomen Alice in Wonderland-syndroom

De volgende symptomen kunnen voorkomen:

  • dingen of mensen ijken dichterbij dan ze in werkelijkheid zijn
  • dingen of mensen lijken verder weg dan ze in werkelijkheid zijn
  • dingen of mensen lijken groter dan ze in werkelijheid zijn
  • dingen of mensen lijken kleiner dan ze in werkelijkheid zijn
  • dingen of mensen zien er vervormd uit

Meestal komen deze symptomen in episodes die enkele minuten duren. De vreemde waarnemingen kunnen tot gevoelens van angst leiden. Bij kinderen kan dit zich uiten in huilbuien.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Er zijn geen speciale testen om de diagnose ‘Alice-in-Wonderland syndroom’ te stellen. De diagnose wordt gesteld op grond van het verhaal en de symptomen van de patiënt.

Het is wel gebruikelijk om onderzoek in te stellen naar afwijkingen in de hersenen. Dit om uit te sluiten dat de klachten worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een hersentumor.

Behandeling Alice in Wonderland-syndroom

Behandeling van de onderliggende aandoening zal helpen de symptomen van dit syndroom te voorkomen of te verminderen. Er is geen speciale behandeling voor het syndroom zelf.

Beloop en prognose

De klachten verwijnen meestal vanzelf. Dit kan echter maanden tot jaren duren. De meeste mensen leren daarom leven met deze verschijnselen.

Verder lezen / referenties

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde 2014: ‘Het ‘alice in Wonderland’-syndroom’ door Drs. M.R. Manthingh.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven