Afweerstoornis

Bijgewerkt op 24 juni 2024

Wat is een afweerstoornis?

Bij een afweerstoornis werkt het immuunsysteem minder goed. Het immuunsysteem (afweersysteem) beschermt het lichaam tegen infecties door ziekteverwekkers als bacteriën, virussen, en schimmels. Daarom hebben mensen met een afweerstoornis vaker infecties dan mensen zonder afweerstoornis. En infecties komen ook vaker terug.

De medische naam voor een afweerstoornis is immuundeficiëntie.

Welke afweerstoornissen zijn er?

Er zijn honderden verschillende afweerstoornissen. Sommigen zijn aangeboren. In dat geval wordt gesproken van een aangeboren afweerstoornis. Anderen ontstaan tijdens het leven. Ze worden veroorzaakt door iets van buitenaf, bijvoorbeeld een infectie. In dat geval wordt gesproken van een verworven afweerstoornis.

Aangeboren afweerstoornissen

De hieronder genoemde afweerstoornissen zijn voorbeelden van aangeboren afweerstoornissen. Deze worden ook primaire immuundeficiënties genoemd.

Kinderen met een aangeboren afweerstoornis hebben niet altijd al vanaf de geboorte klachten.

Verworven afweerstoornissen

Een voorbeeld van een verworven afweerstoornis is AIDS. Ook kunnen bepaalde medicijnen het afweersysteem aantasten. Het gaat dan vooral om medicijnen die bedoeld zijn om het afweersysteem te onderdrukken, de zogenaamde immunosuppressiva. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt om afstoting van een getransplanteerd orgaan te voorkomen, en bij de behandeling van auto-immuunziekten. Ook behandeling met chemotherapie tast het afweersysteem aan.

Een verworven afweerstoornis wordt ook wel secundaire immuundeficiëntie genoemd.

Welke symptomen geeft het?

De volgende symptomen en ziekteverschijnselen kunnen voorkomen:

  • vaak infecties, zoals bijvoorbeeld:
  • infectie die wordt veroorzaakt door een ongebruikelijke ziekteverwekker
  • achterblijvende groei

Engelse vertaling

immunodeficiency

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven