Adenoom van de klieren van Brunner

Bijgewerkt op 3 oktober 2017

Wat is het?

Een adenoom van de klieren van Brunner is een zeldzaam goedaardig gezwel in de dunne darm. Het gezwel gaat uit van kliertjes die in de wand van de dunne darm zitten, de zogenaamde ‘klieren van Brunner’.

De aandoening wordt vaak ‘Brunner-adenoom’ genoemd.

Oorzaak

Waarom er een adenoom ontstaat in de kliertjes van Brunner is niet helemaal duidelijk.

Symptomen

Mensen met een adenoom van de klieren van Brunner hebben in het begin vaak geen klachten. Later kunnen vage buikklachten ontstaan, zoals een vol gevoel in de bovenbuik.

Klachten ontstaan vooral als het gezwel gaat bloeden. De volgende symptomen kunnen dan optreden:

Diagnose

Bij bloedonderzoek kan het hemoglobine gehalte verlaagd zijn. Dit duidt op bloedverlies uit het gezwel.

Maagdarmonderzoek

Als er sprake is van zwarte ontlasting zal de arts meestal besluiten om een kijkonderzoek van de maag en de dunne darm te doen. Dit wordt gastroduodenoscopie genoemd.

Bij dit onderzoek zal het gezwel in de dunne darm vaak zichtbaar zijn. Soms echter ligt het gezwel onder het slijmvlies van de dunne darm. Dan wordt het dus gemist met dit onderzoek.

Als het gezwel goed zichtbaar is kan de arts besluiten een stukje weefsel uit het gezwel weg te nemen. Dit wordt een ‘biopsie’ genoemd. Het weefsel – ‘biopt’ genaamd – wordt vervolgens door een patholoog-anatoom onder de microscooop onderzocht. Daarbij worden afwijkingen gezien die kenmerkend zijn voor een adenoom van de klieren van Brunner.

Behandeling

Een Brunner-adenoom dat bij toeval gevonden wordt en geen klachten veroorzaakt wordt meestal niet behandeld.

Als er wel klachten of complicaties zijn zal het gezwel worden verwijderd met een operatie. Het verwijderde gezwel zal onder de microscoop worden onderzocht door een patholoog-anatoom. Daarbij zal een woekering van klierbuisjes van Brunner worden gezien. Daarmee is dan de diagnose bevestigd.

In geval van een bloeding van het gezwel kan een bloedtransfusie soms nodig zijn.

Engelse vertaling

Brunner’s gland adenoma, Brunner’s gland hamartoma, brunneroma

ICD10-code

D13.2

Verder lezen / Referenties

  • CJ van Steensel, JB Ruit, JCJ Wereldsma en M de Jong, ‘Het adenoom van de klieren van Brunner’, gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 1986; 130(25): pagina’s 1156-1158.
  • M Nijland, RAA van Zanten, E Eijken en ThF Veneman, ‘Melena op basis van een brunner-adenoom’, gepubliceerd in de rubriek ‘Casuïstische mededelingen’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 31 mei 2008; 152(22): pagina’s 1283-1286.

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 3 oktober 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 3 oktober 2017


Synoniemen voor het adenoom van de klieren van Brunner is goedaardig gezwel van de klieren van Brunner en Brunner-adenoom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven