Bijgewerkt op 12 november 2024 door Simpto.nl
Wat is adenoïdhypertrofie?
Adenoïdhypertrofie is een aandoening waarbij de neusamandel (adenoïd) vergroot is. Dit kan leiden tot klachten als een verstopte neus, slecht horen, en oorontsteking.
De neusamandel (adenoïd) is weefsel aan de achterkant van de neusholte. Het speelt een rol speelt bij de afweer tegen infecties door bacteriën en virussen die worden ingeademd. Bij jonge kinderen zal de neusamandel groter worden doordat het kind in contact komt met veel bacteriën en virussen. Het afweersysteem wordt hierdoor ‘getraind’ om ziekteverwekkers te herkennen en aan te vallen. Naarmate het kind ouder wordt neemt de grootte van de neusamandel weer af.
Hoe vaak komt het voor?
Adenoïdhypertrofie komt zeer vaak voor op de kleuterleeftijd. Geschat wordt dat ongeveer een derde van alle kleuters ermee te maken krijgt.
Wat is de oorzaak?
Het is niet precies bekend waardoor adenoïdhypertrofie wordt veroorzaakt. Het lijkt er op dat erfelijke factoren een rol spelen bij het ontstaan van de aandoening. Daarnaast zijn er bepaalde risicofactoren voor het ontstaan van adenoïdhypertrofie. Risicofactoren voor het ontstaan van adenoïdhypertrofie zijn opkomend maagzuur (gastro-oesofageale reflux), passief roken (meeroken) en een verminderde weerstand.
Welke symptomen geeft het?
De volgende symptomen en ziekteverschijnselen kunnen voorkomen:
- verstopte neus
- ademhalen door de mond, waardoor de mond continu open staat
- nasale spraak (‘door de neus praten’)
- groen-gele afscheiding (pus) uit de neus
- slecht horen (doordat de buis van Eustachius wordt dichtgedrukt door de vergrote neusamandel)
- oorontsteking
- neusbijholteontsteking (sinusitis)
- rode, schilferende huid rond de neusgaten
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De arts kan op grond van de symptomen al een vermoeden hebben dat de neusamandel vergroot is. Door verstopping van de buis van Eustachius kan er sprake zijn van zogenaamde geleidingsslechthorendheid.
Vergroting van de neusamandel (adenoïdhypertrofie) kan worden vastgesteld met nasoendoscopie of nasofaryngoscopie. Dat is een onderzoek waarbij met een slangetje via de mond in de neus-keelholte kan worden gekeken. Daarbij is de vergrote neusamandel duidelijk zichtbaar.
Wat is de behandeling?
Adenoïdhypertrofie hoeft niet altijd te worden behandeld. Als er niet of nauwelijks klachten zijn kan worden afgewacht tot de neusamandel vanzelf zal slinken. Als er wel klachten zijn kan worden behandeld met medicijnen. In dat geval kan de arts een neusspray of neusdruppels met corticosteroiden voorschrijven. Als dat niet of onvoldoende werkt kan de neusamandel met een operatie worden verwijderd. Een dergelijke operatie wordt adenoïdectomie genoemd. Het wordt uitgevoerd door een KNO-arts.
Engelse vertaling
adenoid hypertrophy, enlarged adenoid, enlarged adenoids
Niet gevonden wat je zocht?
Heb je hier niet gevonden wat je zocht? Dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kan een uitgebreide discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over Tarlov cyste of de webpagina over semaglutide.
Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Dat gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl zijn gezien. Daar kan enige tijd overheen gaan.