Adductoren tendinitis

Bijgewerkt op 10 februari 2022

Wat is adductoren tendinitis?

Adductoren tendinitis is een ontsteking van een pees in de lies. Het is de pees van de spieren aan de binnenkant van het bovenbeen. Deze spieren gebruik je als je je benen tegen elkaar aandrukt. Ze spelen ook een rol bij het houden van balans bij rechtop staan en lopen. De wetenschappelijke naam voor deze spieren is adductoren.

adductoren tendinitis

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van adductoren tendinitis is meestal overbelasting van de betreffende spieren. Dat komt vooral voor bij sporten waarbij de benen vaak worden bewogen in de heup, zoals bijvoorbeeld bij schaatsen, atletiek, wielrennen, en voetballen.

Hoe vaak komt het voor? Bij wie?

Een irritatie van de adductorpees komt regelmatig voor. Een echte ontsteking komt niet zo vaak voor. Bij elkaar krijgen in Nederland jaarlijks zo’n 2.000-2.500 mensen er last van.

De aandoening komt vooral voor bij sporters en wordt meestal veroorzaakt door overbelasting.

Welke klachten geeft het?

De volgende klachten kunnen voorkomen:

  • Pijn in de lies;
    • wordt vaak aanvankelijk minder bij inspanning, om vervolgens na de training in alle hevigheid terug te keren
    • de pijn neemt toe bij het tegen elkaar aandrukken van de benen; hierbij worden de adductoren aangespannen
  • Stijf gevoel in de lies

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten en het lichamelijk onderzoek. Soms zal beeldvormend onderzoek worden aangevraagd. Het is echter lastig om de diagnose op grond van beeldvormend onderzoek te stellen.

Lichamelijk onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek is vaak sprake van drukpijn ter plaatse van de ontstoken pees.

De arts of fysiotherapeut zal testen of de pijn wordt uitgelokt als de benen naar elkaar toe worden gedrukt. Dit wordt wel de ‘squeeze test’ genoemd. Zie afbeelding hieronder.

squeeze test bij adductoren tendinitis
‘squeeze test’

Beeldvormend onderzoek

Op een röntgenfoto van het bekken is soms verkalking zichtbaar bij de aanhechting van de spier aan het schaambeen.

Wat is de behandeling?

Bij een ontsteking van de adductoren moet rust genomen worden. Aanvangen van trainingen moet gebeuren op geleide van de pijn. Meestal kan snel worden begonnen met wat fietsen en/of zwemmen. Meer explosieve bewegingen moeten in het begin achterwege gelaten worden. Eventueel kan de arts pijnstillers voorschrijven. Soms is het nodig een corticosteroïdinjectie te geven. De fysiotherapeut kan een speciaal trainingsprogramma opstellen voor mensen met een irritatie of ontsteking van de adductorpees.

Wat is het beloop?

Als bijtijds rust genomen wordt verdwijnen de klachten meestal binnen 1-2 weken. Als niet tijdig rust genomen wordt kunnen de klachten aanhouden.

Hoe kun je het voorkomen?

Ontsteking van de adductoren kan in veel gevallen worden voorkomen door een goede warming-up met gerichte oefeningen voor de adductoren. Hierbij moeten zowel de lenigheid als de kracht van de betreffende spieren worden getraind.

Engelse vertaling

adductor tendinitis, adductor tendonitis, adductor tendinopathy

Synoniemen

Andere namen voor adductoren tendinitis zijn ontsteking adductoren, adductoren ontsteking, ontsteking pees in de lies, adductoren tendinitis, irritatie pees in de lies, adductor tendinitis, adductortendinitis, adductorentendinitis, adductor tendinopathie, en adductoren tendinopathie.

Verder lezen / referenties

  • D Avrahami ea, ‘Adductor tendinopathy in a hockey player with persistent groin pain: a case report’, J Can Chiropr Assoc 2010; 54(4): pagina’s 264-270.

2 gedachten over “Adductoren tendinitis”

  1. Lia vermandel

    Direct na mijn operatie heup had ik hevige pijn id lies. Paar uur na de operatie. Ik ben geopereerd via de voorste benadering. Nu ruim jaar na de operatie heb ik nog steeds last van. Veel fysio gehad. Heb nu snapping hip, intern zowel extern. ( liesadduct en later ook bij trochanter). kan slecht lopen, maar fiets en zwem wel. Kan mijn been wel weer optillen. Snapping gebeurt bij zitten en bukken, draaien. Gaat dit ooit over? Was mijn tweedeheupoper. 1e 1 jaar eerder en alles ging vanzelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven