Addison crisis

Bijgewerkt op 16 januari 2020

Wat is een Addison crisis?

Een Addison crisis is een aandoening waarbij de bijnieren onvoldoende cortisol produceren. Dit kan leiden tot zeer ernstige klachten. Deze aandoening wordt daarom beschouwd als een medisch noodgeval waarvoor direct opname in het ziekenhuis nodig is.

Een andere term voor deze aandoening is acute bijnierschorsinsufficiëntie. Dit artikel gaat over oorzaken, symptomen, diagnose en behandeling van een Addison crisis.

Oorzaak Addison crisis

De aandoening kan voorkomen bij aandoeningen van de bijnier zelf of aandoeningen van de hypofyse. De volgende aandoeningen kunnen leiden tot een Addison crisis:

Symptomen Addison crisis

De volgende klachten kunnen voorkomen:

Hoe vaak komt ’t voor?

Deze aandoening is gelukkig zeldzaam. Jaarlijks komt het bij naar schatting zo’n 800 mensen in Nederland voor.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten en de bevindingen bij laboratoriumonderzoek. Bij laboratoriumonderzoek kunnen de volgende afwijkingen worden gevonden:

Uiteindelijk wordt de diagnose bevestigd met een zogenaamde ACTH-stimulatietest.

Behandeling Addison crisis

Een Addison crisis is een ernstige aandoening waarvoor direct medische behandeling nodig is. Behandeling bestaat uit een injectie met hydrocortison. Hydrocortison is een geneesmiddel dat dezelfde werking heeft als cortisol. Het behoort tot de groep geneesmiddelen die corticosteroïden wordt genoemd.

Engelse term

Addisonian crisis, adrenal crisis, acute adrenal insufficiency

ICD-10 code

E27.2

Synoniemen

Addison crise, Addison’se crisis, acute bijnierschorsinsufficiëntie, acute bijniercrise

Scroll naar boven