Bijgewerkt op 15 januari 2024 door Simpto.nl
Wat is een hartaanval?
Een hartaanval is een aandoening waarbij een deel van het hart afsterft door belemmering van de doorbloeding van het hart. Meestal wordt dit veroorzaakt door een verstopping in één of meerdere kransslagaders. Kransslagaders zijn de bloedvaten van het hart die het hart zelf van zuurstofrijk bloed voorzien. Een hartaanval is een ernstige aandoening. Het kan leiden tot hartritmestoornissen en hartfalen.
Wat is de oorzaak?
Infarcten ontstaan vooral ter plaatse van zogeheten instabiele plaques. Dit zijn zieke plekken in de vaatwand die niet zozeer leiden tot een vernauwing, maar die dusdanig zijn aangetast dat de vaatwand ter plekke makkelijk scheurt of barst. Het bloed komt vervolgens in aanraking met de inhoud van de plaque, wat leidt tot de vorming van stolsels en uiteindelijk een acute afsluiting.
Er zijn families waarin nogal vaak hartaanvallen voorkomen. Bij hen is sprake van een erfelijke aanleg voor het krijgen van een hartaanval. Uit onderzoek is gebleken dat bij mensen uit deze families vaak een afwijking aanwezig is op chromosoom 14. De afwijkende genen van dit chromosoom zouden ervoor zorgen dat de kransslagaders afwijkend zijn, waardoor eerder een hartaanval kan optreden.
Welke complicaties kunnen optreden?
Twee beruchte complicaties kunnen optreden. Ten eerste kunnen, met name gedurende de eerste 48 uur na optreden van het infarct, hartritmestoornissen ontstaan. Ten tweede kan in het aangetaste deel van het hart een scheur ontstaan. Een infarct van de hartkamer kan aldus leiden tot een gescheurde hartkamer (= ventrikelruptuur). Zowel de hartritmestoornissen als een gescheurde hartkamer kunnen tot de dood leiden.
Synoniemen
Andere termen voor hartaanval zijn hartinfarct, myocardinfarct, myocard infarct, en hart infarct.