Acute stressstoornis

Bijgewerkt op 25 juli 2022

Wat is acute stressstoornis?

Acute stressstoornis is een aandoening die leidt tot een abnormale reactie op een ingrijpende gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld het overlijden van een geliefde, een ernstige ziekte of een ernstig verkeersongeluk.

Welke symptomen geeft het?

Acute stressstoornis kan leiden tot klachten als:

  • gevoel hebben iemand anders te zijn (depersonalisatie)
  • gevoel hebben in een andere werkelijkheid te leven (derealisatie)
  • nare dromen (nachtmerries)
  • snel geïrriteerd
  • agressief gedrag

Wat is de oorzaak?

Een acute stressstoornis ontstaat na een ingrijpende levensgebeurtenis, zoals een ernstig ongeval, het overlijden van een dierbare, of het doormaken van een ernstige ziekte.

Wat is het beloop?

De aandoening gaat vaak vanzelf weer over. Het kan echter ook overgaan in een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Uit onderzoek is gebleken dat het steeds in gedachten opnieuw beleven van de traumatische ervaring een verhoogde kans geeft op de overgang naar PTSS.

Wat is de behandeling?

In eerste instantie is het van belang om, indien mogelijk, de blootstelling aan het trauma te stoppen. Zo is het van belang om iemand die iets traumatisch ziet of meemaakt te verwijderen van de plaats van blootstelling.

Behandeling met geneesmiddelen verlaagt de kans dat mensen met acute stressstoornis een posttraumatische stressstoornis krijgen. Hetzelfde geldt voor cognitieve gedragstherapie.

Engelse vertaling

acute stress disorder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven