Acute promyelocytenleukemie

Bijgewerkt op 18 april 2021

Wat is acute promyelocytenleukemie?

Acute promyelocytenleukemie, ook wel ‘acute promyelocytaire leukemie’ genoemd, is een vorm van bloedkanker (leukemie) waarbij bepaalde cellen in het beenmerg zich ongebreideld gaan vermenigvuldigen. Deze cellen worden ‘promyelocyten’ genoemd. Promyelocytenleukemie is een vorm van acute myeloïde leukemie.

Hoe vaak komt ‘t voor?

Acute promyelocytenleukemie maakt ongeveer 10% uit van alle acute myeloïde leukemieën bij volwassenen. Dat maakt dat het een heel zeldzame ziekte is. Jaarlijks wordt de aandoening bij 10-20 mensen in Nederland vastgesteld.

Welke symptomen geeft het?

Tekst volgt

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld met onderzoek van beenmerg. Dat betekent dat beenmerg moet worden afgenomen. Dit gebeurt met een beenmergbiopsie. Het beenmerg wordt vervolgens door een patholoog of een hematoloog onder de microscoop bekeken.

Onder de microscoop zijn de promyelocyten herkenbaar doordat veel korreltjes bevatten. Daarnaast zijn zogenaamde ‘staafjes van Auer’ aanwezig in de cellen.

Wat is de oorzaak?

Acute promyelocytenleukemie wordt veroorzaakt door een afwijking van een stuk DNA (‘gen’) op chromosoom 17.

Engelse vertaling

acute promyelocytic leukemia

Synoniemen

Andere namen voor promyelocytenleukemie zijn promyelocytaire leukemie, acute promyelocytaire leukemie, APL, FABtype M-3, FAB-M3 en M-3-leukemie.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven