Acute myelomonocytaire leukemie

Bijgewerkt op 13 april 2021

Wat is acute myelomonocytaire leukemie?

Acute myelomonocytaire leukemie is een vorm van bloedkanker waarbij een bepaald type witte bloedcellen (monocyten) en de voorlopers daarvan zich ongebreideld gaan vermenigvuldigen. Dit kan leiden tot verdringing van andere bloedcellen, waardoor vaak bloedarmoede en een verlaging van het aantal bloedplaatjes ontstaan. Acute myelomonocytaire leukemie is een vorm van acute myeloïde leukemie (AML).

Welke symptomen geeft het?

Acute myelomonocytaire leukemie kan leiden tot klachten die passen bij bloedarmoede, zoals een bleek gezicht, aanhoudende moeheid en kortademigheid bij inspanning. Verder kunnen bultjes onder de huid ontstaan door zwelling van lymfeklieren. Ook kan de aandoening leiden tot zwelling van het tandvlees (gingivahyperplasie). Dit wordt veroorzaakt doordat kwaadaardige voorlopercellen zich hechten aan het tandvlees. Daling van het aantal bloedplaatjes kan leiden tot een bloedingsneiging.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de symptomen, de bevindingen bij lichamelijk onderzoek, en de resultaten van bloedonderzoek en eventueel beenmergonderzoek.

Lichamelijk onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek kan de arts vergrote lymfeklieren (lymfadenopathie) vinden. Ook kan de lever vergroot zijn. Dit wordt hepatomegalie genoemd. Hetzelfde geldt voor de milt. In dat geval wordt gesproken van splenomegalie (vergrote milt).

Bloedonderzoek

Bij bloedonderzoek is vaak sprake van een verlaagd hemoglobine gehalte, een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) en een verhoogd aantal witte bloedcellen (leukocytose). Verder is het aantal onrijpe bloedcellen (blasten) verhoogd, evenals het aantal monocyten en voorlopercellen van deze monocyten (promonocyten).

Engelse vertaling

acute myelomonocytic leukemia

Synoniemen

AML-M4

Verder lezen / Referenties

  • DAR Castelijn, MJ Wondergem en DM Heijink, ‘Een vrouw met gezwollen tandvlees‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Diagnose in Beeld’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 9 april 2021; 165(14): pagina 37.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven