Acute lobaire nefritis

Bijgewerkt op 26 juli 2021

Wat is acute lobaire nefritis?

Acute lobaire nefritis is een ontsteking van een deel van de nier, meestal veroorzaakt door een bacterie. Het wordt beschouwd als een overgangsstadium tussen een nierbekkenontsteking (pyelonefritis) en een nierabces. Een onbehandelde acute lobaire nefritis kan dus leiden tot het ontstaan van een abces in de nier.

Symptomen

De volgende klachten kunnen optreden:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Het is lastig om op grond van alleen de klachten, lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek de diagnose te stellen. Daarvoor is beeldvormend onderzoek nodig.

Lichamelijk onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek kan er sprake zijn van drukpijn linksonder of rechtsonder in de buik.

Laboratoriumonderzoek

Bij zowel bloedonderzoek als urineonderzoek kunnen afwijkingen worden gevonden.

Bloedonderzoek

Bij bloedonderzoek zijn de zogenaamde ‘ontstekingswaarden‘ vaak verhoogd. Dat betekent een verhoogde bloedbezinking, een verhoogd CRP-gehalte en een toename van het aantal witte bloedcellen in het bloed. Dit laatste wordt ‘leukocytose‘ genoemd. Ook is vaak sprake van een zogenaamde ‘linksverschuiving’ bij de witte bloedcellen.

Soms zijn het creatinine gehalte en het ureum gehalte in het bloed verhoogd.

Urineonderzoek

Bij onderzoek van de urine kunnen bacteriën in de urine worden gevonden. Dit wordt ‘bacteriurie’ genoemd. Daarbij is vaak het aantal witte bloedcellen in de urine flink verhoogd. Dit wordt ‘leukocyturie‘ genoemd.

Bij kweken van de urine worden regelmatig bacteriën worden gevonden.

Beeldvormend onderzoek

Uiteindelijk wordt de diagnose bevestigd doordat bij beeldvormend onderzoek afwijkingen worden gezien. Het gaat dan met name om zwelling van één van beide nieren. Deze afwijkingen worden het best zichtbaar op een CT-scan.

acute lobaire nefritis - beeld op CT-scan
Bron: Prof Frank Gaillard

Omdat een CT-scan werkt met röntgenstraling wordt echter vaak gekozen voor een MRI-scan. Daarop zijn de afwijkingen ook meestal goed zichtbaar.

Behandeling

Acute lobaire nefritis wordt behandeld met antibiotica. Zolang niet bekend is welke bacterie de infectie veroorzaakt zal worden behandeld met breedspectrum antibiotica. Als uit urinekweken duidelijk wordt om welke bacterie het gaat kan heel gericht een antibioticum worden gekozen dat specifiek gericht is tegen die bacterie.

De behandeling met antibiotica moet drie weken worden voortgezet.

Beloop

Wanneer een acute lobaire nefritis niet goed wordt behandeld kan dat leiden tot de vorming van een nierabces (renaal abces). Ook kunnen littekens in de nier ontstaan. Dit kan op den duur leiden tot een slecht werkende nier. Ook kan een verhoging van de bloeddruk (hypertensie) optreden.

Wat is de oorzaak?

Acute lobaire nefritis wordt veroorzaakt door een infectie met bacteriën. Dat kunnen verschillende bacteriën zijn.

Kinderen en volwassenen met aangeboren afwijkingen van de urinewegen hebben een verhoogde kans om de ziekte op te lopen.

Andere talen

Engelse vertaling

acute lobar nephronia

Verder lezen / Referenties

  • AM Bakker, GHEJ Vijgen, NG Hartwig & GA Tramper-Stranders, ‘Kind met buikpijn en koorts: overweeg acute lobaire nefritis’, gepubliceerd in de rubriek ‘Klinische les’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 31 maart 2018; 162(13): D2392.
acute lobaire nefritis - artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 31 maart 2018
acute lobaire nefritis – artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 31 maart 2018
  • M Vijayakumar, N Prahlad, G Nandhini, N Prasad & S Muralinath, ‘Child with acute lobar nephronia’, gepubliceerd in de Indian Journal of Nephrology van juli 2010; 20(3): pagina’s 162–165.

Synoniemen voor acute lobaire nefritis zijn lobaire nefritis en ALN.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 2 april 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt: 2 april 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven