Bijgewerkt op 5 oktober 2021
Wat is acute leukemie?
Acute leukemie is een zeldzame ziekte waarbij veel meer witte bloedcellen (leukocyten) worden aangemaakt. Dit gebeurt doordat de voorlopercellen van de witte bloedcellen in het beenmerg ongeremd gaan groeien. Dit kan allerlei verschillende klachten veroorzaken. Er zijn twee verschillende vormen van acute leukemie: acute lymfatische leukemie (ALL) en acute myeloïde leukemie (AML).
Hoe vaak komt ’t voor?
Acute leukemie is een zeldzame ziekte. Jaarlijks wordt deze aandoening bij ongeveer enkele honderden mensen in Nederland vastgesteld.
Bij wie?
Acute lymfatische leukemie komt vooral bij kinderen voor, maar soms ook bij volwassenen. Acute myeloïde leukemie komt vooral bij volwassenen voor.
Oorzaak acute leukemie
Zie afzonderlijke vormen van leukemie.
Symptomen acute leukemie
De meest voorkomende klachten zijn:
- Moeheid
- Snel blauwe plekken
- Bleek gezicht
- Kortademigheid
- Snel bloedend tandvlees
- Nabloeden na chirurgische of tandheelkundige ingrepen
- Verminderde weerstand waardoor regelmatig infecties optreden, bijvoorbeeld luchtweginfecties of infecties van het maagdarmkanaal
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose wordt gesteld met behulp van bloedonderzoek en beenmergonderzoek.
Bloedonderzoek
In het bloed is het aantal witte bloedcellen (leukocyten) sterk verhoogd. Dit wordt leukocytose genoemd en kan verschillende oorzaken hebben. Daarom is het nodig om ook het beenmerg te onderzoeken.
Beenmergonderzoek
Onderzoek van het beenmerg gebeurt door middel van een beenmergpunctie. Hierbij wordt beenmerg afgenomen, meestal uit het bekken. Het beenmerg wordt onder de microscoop bekeken. Ook wordt gekeken of er afwijkende eiwitten op de cellen in het beenmerg worden aangetroffen.
Behandeling acute leukemie
Kijk voor behandeling onder de verschillende vormen: acute lymfatische leukemie en acute myeloïde leukemie.
Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 9 mei 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 10 november 2016