Acute Gegeneraliseerde Exanthemateuze Pustulose

Bijgewerkt op 23 februari 2023

Wat is acute gegeneraliseerde exanthemateuze pustulose (AGEP)?

Acute gegeneraliseerde exanthemateuze pustulose – afgekort AGEP – is een zeldzame, ernstige aandoening die leidt tot rode plekken op de huid met vorming van pus, en koorts. Meestal ontstaat de aandoening door gebruik van geneesmiddelen. De aandoening gaat vanzelf over na het staken van de uitlokkende factor.

Hoe vaak komt het voor?

AGEP is een zeldzame aandoening. Wij schatten dat deze aandoening jaarlijks in Nederland bij 50-100 mensen wordt vastgesteld. De aandoening komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen.

Wat is de oorzaak?

AGEP ontstaat meestal ten gevolge van het gebruik van medicijnen. Waarschijnlijk gaat het om een overgevoeligheidsreactie (allergie) tegen geneesmiddelen. Vaak ontstaat de aandoening door gebruik van antibiotica, maar ook andere geneesmiddelen kunnen de aandoening veroorzaken. Naast gebruik van medicijnen kan de aandoening ontstaan na een infectie.

Welke symptomen geeft het?

AGEP leidt tot rode plekken die vooral voorkomen in lichaamsplooien (oksels, liezen etc.), in het gezicht, op de handen en de voeten, en de bovenbenen. In deze rode plekken ontstaan plekjes waarin zich pus ophoopt. Daarnaast geeft de aandoening vaak een verhoogde lichaamstemperatuur of koorts.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden vermoed op grond van het ontstaan van de huidafwijkingen bij gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Bij bloedonderzoek zijn de zogenaamde ontstekingsparameters vaak verhoogd. Dat betekent een verhoogde bloedbezinkingssnelheid, een verhoogd CRP-gehalte en een toename van het aantal witte bloedcellen (leukocytose).

De diagnose kan eventueel worden bevestigd met behulp van weefselonderzoek. Hiervoor wordt een stukje huid uit een huidafwijking geprikt. Dit onderzoek wordt huidbiopsie genoemd. Het stukje weefsel heet huidbiopt. Dit biopt wordt door een patholoog onder de microscoop onderzocht. Daarbij zijn kenmerkende afwijkingen zichtbaar.

Wat is de behandeling?

De aandoening gaat vanzelf over na het staken van de uitlokkende factor, meestal een geneesmiddel. Meestal verdwijnen de afwijkingen dan binnen 2-3 weken. De huidafwijkingen kunnen worden bedekt met vochtige kompressen. Als de huidafwijkingen pijnlijk zijn worden vaak pijnstillers voorgeschreven. Als de huidafwijkingen

De huidafwijkingen kunnen in sommige gevallen zo uitgebreid en ernstig zijn dat opname in een brandwondencentrum noodzakelijk is. Het opnieuw gebruiken van het betreffende geneesmiddel moet in de toekomst absoluut worden vermeden.

Synoniemen

AGEP, acute gegeneraliseerde exanthemateuze pustulose

Engelse vertaling

acute gegeneralized exanthematous pustulosis, AGEP

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven